Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Ο Δήμαρχος υποδέχτηκε τον Γ.Γ. του ΚΚΕ στην είσοδο του Δημαρχείου.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο κ. Πελετίδης, ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας, όπως η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Πατραϊκού λαού και όχι με εργαζόμενους δίμηνων, τρίμηνων ή οκτάμηνων συμβάσεων. Πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου και την ικανοποίηση των οξυμένων λαϊκών αναγκών.

Σήμερα, μετά τις περικοπές, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τη χρηματοδότηση να έχει φτάσει στο 35% των χρημάτων που έπαιρνε ο Δήμος το 2010.

Καμιά αρμοδιότητα στους Δήμους χωρίς την πλήρη χρηματοδότηση και τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με ευθύνη  ενός Δημόσιου Κρατικού Φορέα, χωρίς συμπράξεις με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) και εργολάβους, καθώς επίσης, αξιοποίηση των κονδυλίων από ΕΣΠΑ, που είναι χρήματα και του Ελληνικού λαού, για έργα που έχει ανάγκη η πόλη μας, ο λαός της και η νεολαία της.

Αμέσως μετά την συνάντηση, προχώρησαν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Δήμαρχος Πατρέων αρχικά, καλωσορίζοντας τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην πόλη μας και αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχει ο Δήμος μας και του έθεσε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην βοήθεια και την συνδρομή που έχει από το ΚΚΕ ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια, «στο μεγάλο αγώνα που δίνει για τον λαό της Πάτρας. Μας δίνει δύναμη το να ξέρουμε ότι ένα κόμμα πάει στη Βουλή, τα μεγάλα, ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας».

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, αφού ευχήθηκε «δύναμη και υγεία σε όλους, που τόσο ανάγκη έχουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», τόνισε:

«Είναι δική μας χαρά που βρισκόμαστε στην Πάτρα, με όλη την αντιπροσωπεία της Κ.Ε. του ΚΚΕ και συναντιόμαστε με τον Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη. Έναν Δήμο, την τρίτη πόλη της Ελλάδας, με αξιόλογο έργο, πρότυπο δράσης, αγωνιστικότητας, υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων της πόλης και του λαού της, για όλους τους Δήμους της χώρας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Διοίκηση σε όλη τη χώρα. Μας το λένε όπου πάμε Δήμαρχοι, «φίλοι» και «εχθροί» και εννοώ χαριτολογώντας, ακόμα και Δήμους που είναι αντίπαλων πολιτικών πεποιθήσεων.

Οι Δήμοι είναι ουσιαστικά τοπικά κράτη, που οι κυβερνήσεις διαχρονικά, τους έχουν δώσει πάνω από 200 αρμοδιότητες, χωρίς τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Μιλάμε ουσιαστικά για υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Πατρέων, να μην μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά και σωστά για τα συμφέροντα του λαού, αφού οδηγεί σε ελλείψεις, όπως μείωση προσωπικού, αλλά και έργων.

Εμείς, ως ΚΚΕ, παλεύουμε, μέσα και έξω από την Βουλή, για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ευθύνη του κράτους, ενώ όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε και υποσχόμαστε και από ‘δω, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του λαού και της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας, για να λυθούν καίρια ζητήματα, που είναι στο χέρι της κεντρικής εξουσίας να λυθούν».


Η δήλωση Κουτσούμπα

“Καλημέρα κι από μένα σε όλους και όλες, με ευχές για δύναμη και υγεία, που τη χρειαζόμαστε όλοι σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα και ο λαός μας.
Είναι δική μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα, μαζί με όλη την αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, εδώ στην Πάτρα, που επισκεπτόμαστε τη Δημοτική Αρχή, τον Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη, ένα Δήμο που βρίσκεται στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, με αξιόλογο έργο, όπως είναι κοινά αποδεκτό. Γιατί το συναντάμε και μας το λένε Δήμαρχοι “φίλοι κι εχθροί” κι αντίπαλων -εννοώ- πολιτικών πεποιθήσεων, σε όλη την Ελλάδα, ότι είναι ένας δήμος, ο οποίος αποτελεί πρότυπο δράσης, αγωνιστικότητας, υπεράσπισης και διεκδίκησης των συμφερόντων της πόλης και του λαού, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνολικά η τοπική διοίκηση σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας των πολιτικών που έρχονται σα συνέχεια όλων αυτών των αλλεπάλληλων μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων που έγιναν στον τομέα αυτό -ουσιαστικά είναι κράτος τοπικό- και με τις κυβερνήσεις που αλλεπάλληλα έχουν δώσει πάρα πολλές αρμοδιότητες.
Πάνω από διακόσιες αρμοδιότητες και καθήκοντα έχουν δώσει στους δήμους χωρίς, όμως, την απαραίτητη χρηματοδότηση. Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση της χρηματοδότησης, για υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ο δήμος να μη μπορεί ουσιαστικά και σωστά να λειτουργήσει, να υπηρετήσει τα συμφέροντα για τα οποία τον έχει εκλέξει ο λαός της Πάτρας, όπως και σε άλλους δήμους. Με τεράστιες δυσκολίες αυτή η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε έλλειψη προσωπικού για να γίνουν έργα, για να λειτουργούν σωστά οι υπηρεσίες του δήμου έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο λαός. Η λύση -ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς το παλεύουμε ως ΚΚΕ και στη Βουλή και παντού- δεν είναι ούτε τα οχτάμηνα ούτε τα εξάμηνα, ούτε η δουλειά που ο άλλος δε μπορεί να αποκτήσει όχι μόνο την πρακτική άσκηση, ούτε και την ουσιαστική λειτουργία στο έργο που έχει να επιτελέσει, χώρια που μετά οδηγείται στην ανεργία. Πρέπει οι προσλήψεις να γίνονται με ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης, γι’ αυτό πρέπει να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο, να είναι μόνιμες και σταθερές οι εργασιακές σχέσεις και εδώ στο δήμο για να αποδίδει και να μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των συμφερόντων του λαού.
Μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος της Πάτρας και υποσχόμαστε και από αυτό το βήμα, απ’ αυτή εδώ τη θέση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παντού, απέναντι στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στα άλλα πολιτικά κόμματα μέσα στη Βουλή, και έξω απ’ αυτήν στους δρόμους του αγώνα, γιατί πραγματικά χρειάζεται να επιλυθούν καίρια ζητήματα, που οι δήμοι τα θέλουν, ο Δήμαρχος τα ζητάει, η δημοτική Αρχή τα ζητάει, όμως είναι ζήτημα της κεντρικής εξουσίας που πρέπει να αποφασίσει ποιων συμφέροντα θέλει να υπηρετεί. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα είμαστε στο πλευρό του λαού της Πάτρας, στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.”