Στην κατεύθυνση της Ιεράς Οικουμενικής Συνόδου για τα rapid τεστ φέρεται να κινείται η Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τονίζοντας ότι το μέτρο που θέλει να προωθήσει το κράτος και η πολιτεία με τον έλεγχο στις εισόδους των ναών είναι κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, έχοντας από την αρχή μία ξεκάθαρη θέση για το θέμα του εμβολίου, ζητώντας από τους κληρικούς και τους ιερείς να πάνε να κάνουν το εμβόλιο και να τηρούν τα μέτρα προστασίας στους ναούς τους, μιλώντας στο περιβάλλον του για το ζήτημα, έχει διαπιστώσει έλλειψη δυνατοτήτων της υλοποίησης της υπουργικής απόφασης.

Από την άλλη πέρα από την επίσημη στάση της τοπικής εκκλησίας, οι ιερείς αντιδρούν και έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μετατρέψουν τους ναούς τους σε κέντρα ελέγχων, ούτε έχουν οι ίδιοι καμία τέτοια αρμοδιότητα.

Όπως λένε, πέρα από το μη εφαρμόσιμο στην πράξη, οι αντιρρήσεις τους πάνω στους ελέγχους στις εισόδους των ναών, έχουν και μια θεολογική πτυχή, καθώς στον οίκο του Θεού δεν θα πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί μεταξύ των πιστών.

Στο μεταξύ η διασπορά στους κύκλους της εκκλησίας και στο περιβάλλον της συνεχώς μεγαλώνει και προέρχεται κυρίως από τις ενορίες εκείνες που εξακολουθούν να διατυμπανίζουν στους πιστούς τους την άρνηση του κορωνοϊού και την αντίθεση τους στο εμβόλιο.

Το κράτος πάντως από την πλευρά του για την ώρα πιέζει για την εφαρμογή των ελέγχων στις εισόδους, βάζοντας όμως έμμεσα και λίγο νερό στο κρασί του, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων δεν θα αφορούν τους ιερείς, αλλά τους πιστούς. 

Όλα αυτά ενώ έρχονται γιορτινές μέρες, όπου οι εκκλησίες ετοιμάζονται για να υποδεχθούν τους πιστούς τους, με τους ναούς να γεμίζουν σε κάθε Θεία Λειτουργία.