Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφαση της, στις 17 Δεκεμβρίου 1999 ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με διεθνή διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιστά εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε επικυριαρχία και διακρίσεις κατά των γυναικών από τους άντρες και στην παρακώλυση της πλήρους προόδου των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα περίπου δεκατρία εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας.

Μία στις είκοσι γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των δεκαπέντε ετών και άνω, και 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα εξακολουθητικής παρενόχλησης από την ηλικία των δεκαπέντε ετών και άνω. Ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας η βία κατά των γυναικών λόγω του εγκλεισμού, της απομόνωσης και του περιορισμού, είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, λόγω του περιορισμού της μετακίνησης και της συνεχούς συγκατοίκησης με τον κακοποιητή τους. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως για παράδειγμα γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ηλικιωμένες κ.α.

Η κουλτούρα του βιασμού, της σεξιστικής βίας και των έμφυλων διακρίσεων παράγεται και αναπαράγεται στο δρόμο, στο σχολείο, σε εργασιακούς χώρους, στο σπίτι, παντού. Η ακραία έκφραση του φαινομένου αυτού είναι οι γυναικοκτονίες.

Η εξάλειψη της κουλτούρας των σεξιστικών πρακτικών, του βιασμού, που διαιωνίζουν την εκμετάλλευση των γυναικών, η ανισότητα, ο ρατσισμός ,η ομοφοβία, απαιτεί τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου και μίας μακρόπνοης πολιτικής προσανατολισμένης, στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στηρίζουμε το δίκτυο των δομών για γυναίκες-θύματα βίας και απαιτούμε από την κυβέρνηση να επιχορηγηθεί το πρόγραμμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετά το πέρας της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Ζητάμε την επέκταση των δομών σε όλες τις πόλεις ώστε κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση και στήριξη από αυτές τις δομές .

Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή θεσμικών μέτρων και οριζόντιων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής ενάντια στην κουλτούρα της βίας-ενάντια στο σεξισμό και στην έμφυλη βία.

Η δημοτική αρχή Πελετίδη μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του Δήμου δεν έχει συγκροτήσει την Επιτροπή Ισότητας, όπου θα έπαιζε σπουδαίο ρόλο στην καταπολέμηση της βίας (σεμινάρια, εκπαίδευση κ.α).

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών που και το προηγούμενο διάστημα έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλεί άμεσα τον κ. Πελετίδη να συγκροτήσει και να λειτουργήσει επιτέλους την Επιτροπή Ισότητας.

Τέλος, καλούμε τον Δήμαρχο Πατρέων χωρίς περιστροφές και άλλη καθυστέρηση να καταδικάσει το επεισόδιο έξω από τις δημοτικές υπηρεσίες επί της Σολωμού και Ελ. Βενιζέλου, το Σάββατο 20/11.

Να αποπέμψει τον αντιδήμαρχο που άσκησε βία και χειροδίκησε, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα η παθούσα.

Οι 13 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το τρέχον έτος από το χέρι συντρόφου τους δεν είναι απλά αριθμοί….