Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν και μετά το συμβάν, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ένα δεύτερο επεισόδιο ή καρδιακή νόσο, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke.

«Αν ένας νευρολόγος εξειδικευμένος στα εγκεφαλικά επεισόδια μάθαινε ότι το 40% των ασθενών του δεν ελέγχει την αρτηριακή του πίεση ή δεν λάμβανε ασπιρίνη ή τη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης, θα απογοητευόταν πολύ», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Neal Parikh, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell της Νέας Υόρκης, όπως αναφέρει το ygeiamou.

«Τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να σταματήσουν να καπνίζουν. Και μπορούμε και πρέπει να τους βοηθήσουμε πολύ περισσότερο να διακόψουν το κάπνισμα μετά από ένα τέτοιο συμβάν», προσθέτει ο ειδικός.

Για την υλοποίηση της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 74.000 Αμερικανών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν επιβιώσει και είχαν ιστορικό καπνίσματος, αλλά και από 155.000 επιβιώσαντες από καρκίνο με ιστορικό καπνίσματος.

Τα δεδομένα προήλθαν από μελέτες που είχαν διενεργήσει τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μεταξύ 2013-2019.

Η μελέτη, λοιπόν, βρήκε ότι μόλις το 61% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ανέφεραν ότι είχαν διακόψει το κάπνισμα. Μάλιστα, όσοι ήταν νεότεροι των 60 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν διακόψει (43%), συγκριτικά με τους άνω των 60 ετών (75%).

Συνολικά, οι επιβιώσαντες από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 28% λιγότερο πιθανό να έχουν κόψει το κάπνισμα συγκριτικά με τους επιβιώσαντες από καρκίνο.

«Στα επόμενα βήματα είναι σημαντικό να αναπτύξουμε και να εξετάσουμε τα βέλτιστα προγράμματα διακοπής καπνίσματος για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο», επισημαίνει καταληκτικά ο Δρ. Parikh.