«Η Μετακίνηση Τσέχωφ» που παίζεται στο θέατρο Επίκεντρο + έχει ξεκινήσει αρκετά δυναμικά τις παραστάσεις της.
Το patrasevents.gr μίλησε με τους τέσσερις συντελεστές, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Τσάκωνα, την Μαίρη Χρυσανθοπούλου , τον Γιώργο Κομνηνόγλου και τον Δημήτρη Τσαβάρα που έχει κάνει τη μουσική του έργου.
Γιάννης Τσάκωνας - Το σκεπτικό της μετακίνησης
P.E.: Τι εννοείται λέγοντας «Μετακίνηση Τσέχωφ»; Από που τον παίρνετε τον Τσέχωφ και που σκοπεύεται να τον πάτε;
Η λέξη μετακίνηση αναφέρεται στην μετακίνηση που ιδανικά θέλουμε να βιώσει ο κάθε θεατής βλέποντας αυτή την παράσταση. Μια μετακίνηση λόγω του Τσέχωφ. Την ίδια στιγμή η ιδέα για αυτή την παράσταση γεννήθηκε πριν ακόμα καλά καλά σταματήσουν οι περιορισμοί της καραντίνας την προηγούμενη άνοιξη.
Επομένως είναι και μία Μετακίνηση για πολιτισμό. Υπήρχαν τα νούμερα 1,2,3,4,5,6 για τις μετακινήσεις μας λόγω πανδημίας αλλά ποτέ κάποια επιλογή για πολιτισμό.
Κάτι που εμείς θεωρούμε απαραίτητο για την φυσιολογική εξέλιξη της καθημερινότητάς μας και την διατήρηση της ψυχικής υγείας όλων των ανθρώπων όλων των ηλικιών.
Επιπλέον μια τρίτη σημασία στον συγκεκριμένο τίτλο είναι και η χωρική μετακίνηση της παράστασης. Ξεκίνησε από την Μυτιλήνη, ήρθε Πάτρα, θα συνεχίσει Ναύπακτο, θα επιστρέψει στο νησί της Λέσβου σε περιοχές εκτός της πόλης της Μυτιλήνης και είμαστε σε συνεννοήσεις και για άλλους σταθμούς.
P.E.: Τι είναι για εσάς το success story ;
Τα success story για εμάς είναι όλα αυτά τα πρέπει με τα οποία μας μεγαλώνει η κοινωνίας μας, παρουσιάζοντάς τα ως μονόδρομο για την κατάκτηση της ευτυχίας, η οποία θα έλθει κυρίως μέσα από την μαζική κοινωνική αποδοχή.
Ένα αέναο κυνήγι για να κατακτήσεις στόχους που μέσα στην δίνη του χρόνου δεν προλαβαίνεις να κατανοήσεις αν είναι δική σου επιλογή, αν πραγματικά θες να περπατήσεις αυτόν τον δρόμο ή αν όλα αυτά τα κυνηγάς επειδή τα κυνηγούν όλοι ή επειδή φαινομενικά τα θέλουν όλοι.
Με την παράσταση αυτή σατιρίζοντας κοινωνικά κατεστημένα σκοπός μας είναι μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις που θα λάβουν χώρα στην σκηνή, οι θεατές να περάσουν καλά και να «μετακινηθούν».
Μαίρη Χρυσανθοπούλου - Ο καθρέπτης του Τσέχωφ
P.E.: Στα έξι αυτά διηγήματα του ο Τσέχωφ θίγει και το ζήτημα του κοινωνικού κατεστημένου. Όμως δεν θεωρείται από αυτούς τους επαναστατικούς συγγραφείς που προσπαθεί να το ανατρέψει. Τι νομίζετε ότι κάνει;
Νομίζω ότι για να ανατρέψεις κάτι δεν είναι ο μοναδικός δρόμος το να το στηλιτεύσεις. Αυτό που πιστεύω ότι κάνει ο Τσέχωφ, όσο μπορώ να πω ότι έχω καταλάβει από το βάθος αυτού του μεγάλου συγγραφέα, είναι ότι υπόγεια, με σαρκασμό και με χιούμορ, σου γυρίζει έναν καθρέφτη για να δεις πώς είσαι και πώς φέρεσαι στις κοινωνικές σου σχέσεις.
Αλλά το κάνει τόσο λεπτεπίλεπτα και λεπτομερειακά συνάμα, που λες εσύ ‘’κοίτα πώς κάνει αυτός ο χαρακτήρας ρε παιδί μου’’ και γελάς μαζί του, σου φαίνεται ακραίος και δε συνειδητοποιείς πως τόσο ακραίος και γελοίος είσαι σε πολλές στιγμές κι εσύ. Αν αυτό το καθρέφτισμα δεν είναι τρόπος συνειδητοποίησης και ίσως πιθανής ανατροπής, τότε τι είναι;
P.E.: Αν ο Τσέχωφ ζούσε στην σύγχρονη εποχή τι νομίζετε ότι θα έγραφε γύρω από την πανδημία και τις καταστάσεις που ζούμε σήμερα;
Ως γιατρός, πιστεύω ίσως να έγραφε ένα διήγημα για κάποιον που βήχει, πηγαίνει στη γειτόνισσα για μαντζούνια, πηγαίνει στον παπά για ευχή, γράφει στο facebook στην ομάδα ‘’Αίλινες ενομενι θα νικισουμε’’ για συμβουλές και στο τέλος συναντάει τυχαία τον γιατρό του στον δρόμο και, αφού τον βρίσει για τις ελλιπείς ιατρικές του γνώσεις, πεθαίνει μπροστά του από έναν βήχα.
Επίσης, σίγουρα θα έγραφε και ένα διήγημα (για να μην πω τρίπρακτο δράμα) σε σχέση με την υποκριτική, αλλοπρόσαλλη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και τον χώρο που δημιουργήθηκε για καταστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Γιώργος Κομνηνόγλου - Ο πραγματικός θησαυρός
P.E.: Η μετακίνηση προϋποθέτει την κίνηση και την εξέλιξη. Από ποια δική σας γωνία θα λέγατε ότι ο Τσέχωφ είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής;
Ο Τσέχωφ είναι και θα είναι πάντοτε σύγχρονος και διαχρονικός γιατί χωρίς φιοριτούρες κάνει μια βαθύτατη τομή στην ανθρώπινη ψυχή. Γιορτάζει με απόλυτη ειλικρίνεια και αγάπη προς τα πρόσωπα του το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Άνθρωπος που χωρίς άνθρωπο δεν έμαθε να ζει.
P.E.: Στη σύγχρονη εποχή θα λέγατε ότι βάζουμε πιο πάνω τις σχέσεις μας από τα υλικά αγαθά ή το αντίστροφο;
Μιλώντας για την γενιά μας, η οποία αποτελεί ουσιαστικά την γενιά της κρίσης και της ανεργίας θέλω να πιστεύω ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι για μας ο πραγματικός θησαυρός.
Δημήτρης Τζαβάρας - Η πένα που εκπλήσσει
P.E.: Αν κερδίζατε ένα λαχείο εσείς ποια θα ήταν τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνατε;
Ένα μεγάλο ταξίδι με τους ανθρώπους που αγαπώ. Ένα δεύτερο μεγάλο ταξίδι με τους ανθρώπους που αγαπώ. Ένα τρίτο μεγάλο ταξίδι με τους ανθρώπους που αγαπώ.
P.E.: Ως αναγνώστες ποιο από τα έξι διηγήματα έχετε αγαπήσει περισσότερο;
Σε κάθε πρόβα σε κάθε παράσταση σε κάθε διάβασμα αλλάζω συνεχώς άποψη για το τι μου αρέσει περισσότερο απ' αυτά τα αριστουργήματα που έχει γράψει αυτός ο άνθρωπος και (ευτυχώς μάλλον) δεν έχω καταλήξει τελικά.
Βρίσκεται τόσο βαθιά στην ανθρώπινη ύπαρξη αυτή η πένα που δεν θα σταματήσει ποτέ να εκπλήσσει και να είναι επίκαιρη.