Μορφή διασποράς έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω διαδικτύου στην Αχαΐα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τα τελευταία δύο χρόνια οι ηλεκτρονικές απάτες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, με τις καταγγελίες στην ηλεκτρονική δίωξη εγκλήματος να έρχονται σαν «βροχή».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2021 οι απάτες έφτασαν στις 185, ενώ το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους ανέρχονταν τις 143. Οι επιτήδειοι μέσα από διάφορες μορφές απατών και με τη βοήθεια της τεχνολογίας αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά από τα θύματα τους, αλλά και μικρότερα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Τα περισσότερα από τα θύματα αυτά είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εξοικειωθεί τόσο με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, ενώ πείθονται εύκολα από τους επιτηδείους.

Οι τρόποι των ηλεκτρονικών απατών είναι διάφοροι και οι μεθοδολογίες διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές ηλεκτρονικής απάτης είναι οι ψεύτικες ιστοσελίδες τραπεζών, οι ψευδείς αναγγελίες πώλησης αγαθών και η απάτη με εταιρικά e-mail.

Αρκετά διαδεδομένες είναι οι απάτες που σχετίζονται με τις επενδύσεις και υπόσχονται ένα υψηλό κέρδος, μέσα από δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες, όπως είναι τα ομόλογα, τα κρυπτονομίσματα και οι πολύτιμοι λίθοι.

Πιο κοινοί μέθοδοι εξαπάτησης είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα sms που λένε ψέματα και προσπαθούν να πείσουν με ψευδή στοιχεία, ενώ μια ακόμα μορφή ηλεκτρονικής απάτης είναι αυτή της τραπεζικής υπηρεσίας ταχείας ανάληψης μετρητών.

Η ανάληψη σε αυτή την περίπτωση γίνεται χωρίς τη χρήση κάρτας και ο παραλήπτης που μπορεί να μην είναι καν πελάτης της τράπεζας, έχει την δυνατότητα να προχωρήσει τη διαδικασία από οποιοδήποτε ΑΤΜ, αρκεί να διαθέτει τον κωδικό ανάληψης μετρητών.

Επίσης, αρκετά διαδεδομένες είναι οι απάτες μέσω Phishing, Pharming & Cracking και Sim Swapping όπου οι δράστες αποκτούν παράνομη πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των θυμάτων και υποκλέπτουν τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασής τους στις διαδικτυακές τραπεζικές πλατφόρμες.

Όλες αυτές οι μορφές ηλεκτρονικής απάτης έχουν διαδοθεί όχι μόνο στην Αχαΐα, αλλά και σε όλη την επικράτεια και είναι απόρροια της χρήσης τεχνολογιών και διαδικτύου, κατεύθυνση που σύμφωνα με την αστυνομία ακολουθεί το σύγχρονο έγκλημα, καθώς έχει τη δυναμική να προσαρμόζεται με τις τάσεις της εποχής.

Την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί οι τηλεφωνικές απάτες με τα δήθεν τροχαία και τη εμπλοκή συγγενών των υποψηφίων που έχουν βάλει στο μάτι οι επιτήδειοι, αφού πλέον αυτά τα κόλπα έχουν γίνει γνωστά και τις περισσότερες φορές δεν πιάνουν.