Οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της άνω πόλης της Πάτρας έχουν ξεκινήσει από τα συνεργεία του ανάδοχου που ανέλαβε το έργο και μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες των κατοίκων της περιοχής είναι να μην πειραχτεί η αιωνόβια μουριά.

Πρόκειται για το δέντρο που αποτελεί σημείο αναφοράς της γειτονιάς του Παντοκράτορα, της περιοχής δηλαδή της Άνω πόλης όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, στην συμβολή των οδών της Καρπενησίου και Παντοκράτορος.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ζητήσει και έχουν λάβει την υπόσχεση από τον δήμο να μην κοπεί το δέντρο στο πλαίσιο της ανάπλασης και των παρεμβάσεων που είναι να γίνουν.

Από την μεριά του αναδόχου άλλωστε στόχος της ανάπλασης στην Άνω πόλη, είναι η ανάδειξη του στοιχείου της γραφικής γειτονιάς που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη περιοχή της Πάτρας.

Η μουριά είναι ένα από τα στοιχεία της γειτονιάς που ταυτίζονται με την γραφικότητα αυτή, οπότε το λογικό είναι όχι μόνο να μην πειραχτεί, αλλά να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την ανάδειξη της.

Το δέντρο αυτό που έχει πίσω του αρκετούς αιώνες ζωής θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνο του έναν ξεχωριστό πόλο για να προσελκύσει επισκέπτες, κάτι που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους της ανάπλασης της Άνω πόλης. 

H ανάδειξη δηλαδή της τουριστικής δυναμικής, μιας περιοχής που ήδη έχει αγαπηθεί από τους τουρίστες που έρχονται στην Πάτρα. Η αιωνόβια μουριά πριν από μερικές μέρες είχε υποστεί κλάδεμα από τους ανθρώπους της αντίστοιχης υπηρεσίας του δήμου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια το δέντρο είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Αποτελεί όμως ένα ζωντανό μνημείο της φύσης που η ανάπλαση θα πρέπει να αναδείξει. Μένει να δούμε στην πράξη με ποιον τρόπο.

(Η φωτογραφία είναι του Dionisi - Dionisi).