Μπορεί η κυβέρνηση να το διαψεύδει και να αποκλείει κάθε περίπτωση λοκντάουν στην αγορά, όμως, ήδη ο φόβος για ένα τέτοιο σενάριο που πριν από ένα διάστημα φάνταζε ακραίο, υπάρχει σε αρκετούς επαγγελματίες.

Άλλωστε, σύμφωνα με επαγγελματίες που έχουν έρθει αρκετές φορές σε διαδικτυακές συζητήσεις με επιστήμονες μέλη της επιτροπής για ζητήματα που αφορούν τα μέτρα προστασίας για την αγορά, είναι γνωστό ότι ορισμένα από τα μέλη αυτά έχουν προτείνει ήδη αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση το λοκντάουν, προκειμένου να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της το αρνείται γιατί, σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί από τους υπουργούς της στα τηλεοπτικά παράθυρα που βγαίνουν, θα φανεί ως αφερέγγυη στους εμβολιασμένους και από την άλλη θεωρεί ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει ακόμα και υπάρχουν περιθώρια για άλλες λύσεις.

Όμως από τη στιγμή που βγαίνει ένα από τα πρόσωπα κλειδιά της κυβέρνησης στο όλο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και του εμβολιασμού (ο κ. Θεμιστοκλέους) και λέει ότι «γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε το λοκντάουν» αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει ότι υπάρχει θέμα και έχει τεθεί στο τραπέζι των επιστημόνων της επιτροπής.

Το σενάριο αυτό που αναφέρεται στην πιθανότητα ενός λοκντάουν δεν έχει και μεγάλη διαφορά από αυτά που ζήσαμε την περασμένη χρονιά. Κλείνει η αγορά στις αρχές Δεκεμβρίου για ένα δεκαπενθήμερο και ανοίγει λίγο πριν από τις γιορτές για να κινηθούν κάπως τα καταστήματα και να έχει πέσει το επιδημιολογικό φορτίο στο μεσοδιάστημα.

"Tαφόπλακα" η υλοποίηση του σεναρίου

Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του εμπορίου, αλλά και της εστίασης, θα ήταν η ταφόπλακα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα για την αγορά. Στην Πάτρα τρέμουν και μόνο στην ιδέα μιας τέτοιας πιθανότητας.

Δεύτερο σερί λοκντάουν την περίοδο των Χριστουγέννων, με τα μαγαζιά να έχουν κάνει τις παραγγελίες για τις γιορτές, περιμένοντας μία μεγαλύτερη κίνηση από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά, είναι κάτι εξωπραγματικά καταστροφικό για το μέλλον τους.

Εκτός από το τι θα σημαίνει για την αποτυχία της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Επιπλέον, φέτος δεν υπάρχουν τα περιθώρια στήριξης από την πλευρά του κράτους για να ενισχυθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές την πιο εμπορική περίοδο του χρόνου.

Η αγορά θα πρέπει να μείνει λοιπόν πάση θυσία ανοικτή, όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν, όποια και αν είναι τα μέτρα προστασίας, όσο πεσμένη και αν είναι η κίνηση στα μαγαζιά εξαιτίας αυτών των περιορισμών.

Αυτό είναι ένας κοινός γνώμονας για όλες τις μορφές της οικονομίας και τα καταστήματα της αγοράς που δεν αλλάζει. Διαφορετικά έρχονται ακόμα περισσότερα λουκέτα και ανεργία.