Αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει στην αγορά της Πάτρας με το ωράριο των καταστημάτων και τις αλλαγές που φέρνει το νέο ΦΕΚ για τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ το ωράριο των καταστημάτων αλλάζει στις πόλεις και στις περιοχές εκείνες που έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Η Πάτρα με τα κοντά στα 2.000 κρούσματα μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, είναι μέσα στις πόλεις αυτές που συμπεριλαμβάνονται στο ωράριο που ορίζει το νέο ΦΕΚ.

Το βασικό σκεπτικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθούν οι συνωστισμοί και οι συναθροίσεις στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, όμως η επιτροπή, σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής αγοράς, δεν έχει λάβει υπόψη της κάτι αρκετά σοβαρό.

Η Πάτρα δεν είναι Αθήνα. Η επιτροπή το γνωρίζει αυτό, αλλά το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζει την καθημερινότητα της πόλης για να πάρει και τις ανάλογες αποφάσεις. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό;

Τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ της Πάτρας δεν γεμίζουν τόσο από εργαζόμενους ή επαγγελματίες που κατεβαίνουν στο κέντρο για να πάνε στις δουλειές τους.

Οι περισσότεροι από αυτούς καλώς ή κακώς παίρνουν το αμάξι τους, ενώ οι αποστάσεις στην αχαϊκή πρωτεύουσα δεν είναι μεγάλες ούτε έχουν καμία σχέση με την Αθήνα. Ο συνωστισμός που βλέπουμε στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ προέρχεται κυρίως από τους φοιτητές που πάνε και έρχονται από το Πανεπιστήμιο.

Κατά συνέπεια το νέο ωράριο το μόνο που θα κάνει είναι να κόψει μία ώρα σχεδόν από τη λειτουργία των εμπορικών μαγαζιών. Ήδη έχουν ακουστεί αρκετά παράπονα για το θέμα από τα καταστήματα του εμπορίου. Όμως υπάρχει και μία ακόμα πτυχή που φανερώνει την προχειρότητα των μέτρων.

Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με καταστήματα που δεν είναι ακριβώς εμπορικά, όπως για παράδειγμα αυτά των φωτοτυπιών, των χρωματοπωλείων, των ανταλλακτικών κτλ και που για αυτά οι πρωινές ώρες είναι σημαντικές για την λειτουργία τους.

Ωστόσο, οι αλλαγές του ωραρίου δεν ισχύουν για τα καταστήματα τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία το ωράριο των οποίων μένει ως έχει. Με λίγα λόγια για ακόμα μία φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένα μικρό αλαλούμ στην αγορά…