Σχεδόν 600 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αλλά και από την Αφρική και την Ασία διασώθηκαν στο Μεξικό, αφού εντοπίστηκαν να ταξιδεύουν στοιβαγμένοι μέσα σε δύο φορτηγά, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Οι μετανάστες, 145 γυναίκες και 455 άνδρες, εντοπίστηκαν στην Πολιτεία Βερακρούς (νοτιοανατολικά). Η προέλευσή τους είναι από γειτονικές χώρες του Μεξικού με 401 από αυτούς από Γουατεμάλα, Ονδούρα, Νικαράγουα, 37 από το Μπανγκλαντές, 6 από την Γκάνα, 2 από Ινδία και Καμερούν, διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Ταξίδευαν «στοιβαγμένοι» μέσα στα κοντέινερ των δύο φορτηγών, πρόσθεσε ο τοπικός επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Τονάτιου Ερνάντες, ο οποίος είχε κρούσει την κώδωνα του κινδύνου ήδη από την Παρασκευή.

«Υπάρχουν παιδιά, ανήλικοι, είδα έγκυες γυναίκες, αρρώστους», είπε ο Ερνάντες, λέγοντας ότι ποτέ του δεν είχε αντικρίσει τόσους πολλούς μετανάστες ταυτόχρονα.

Οι αρχές αρμόδιες για την προστασία παιδιών θα μεριμνήσουν «για τις περιπτώσεις οικογενειών ή ανηλίκων που ταξίδευαν μόνοι», διευκρίνισε το INM που πρέπει να αποφανθεί για «την παρουσία και τις συνθήκες παραμονής» αυτών των μεταναστών στο Μεξικό.

Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε «υποβοηθούμενη επιστροφή» είτε «η ευκαιρία να παραμείνουν (στο Μεξικό) μέσω νόμιμων διαδικασιών», συμπλήρωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης.

Το Μεξικό, στην μέση της διαδρομής μεταξύ φτωχών χωρών της Κεντρικής Αμερικής και των ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπο με την άφιξη μεταναστών και από άλλες χώρες (Αϊτή, Κούβα).

Δύο καραβάνια πολλών εκατοντάδων μεταναστών πραγματοποίησαν πορεία χθες στις νότιες Πολιτείες της χώρας, ζητώντας τη νομιμοποίηση των μεταναστών που δεν διαθέτουν έγγραφα.

Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου και υποσχέθηκε μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών σε σχέση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότεροι από 190.000 μετανάστες καταμετρήθηκαν από τις μεξικανικές αρχές μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2020. Περίπου 74.300 άνθρωποι απελάθηκαν.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κατέγραψαν την παράνομη είσοδο 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων από το Μεξικό στην επικράτειά τους από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, αριθμός ρεκόρ.