Την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου στην αρχή του μώλου της Αγίου Νικολάου θα επιδιώξει η δημοτική αρχή, προκειμένου να βελτιώσει την αισθητική του χώρου και να βάλει ένα φραγμό στις συνεχείς καταλήψεις από τους ρομά.

Το συγκεκριμένο κτίριο κάτω από την Τριών Συμμάχων, στην αριστερή πλευρά (όπως κατεβαίνεις) του μώλου αποτελεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια το ορμητήριο των ρομά που διαμένουν σε μόνιμη βάση πλέον στην περιοχή.

Το ποιοι διαμένουν και πόσες οικογένειες ή ομάδες είναι ένα ερωτηματικό. Το σίγουρο είναι ότι κάθε τόσο παρατηρούνται από τους περαστικούς καινούργια πρόσωπα που γίνονται περισσότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ρομά έχουν κάνει κατάληψη όχι μόνο σε αυτό το κτίριο, αλλά και στο διπλανό του, όπως επίσης και στο περιβάλλοντα χώρο αφού δεν είναι λίγες φορές που στα παγκάκια της μικρής πλατείας που βρίσκεται κάτω από την Τριών Συμμάχων ή σε αυτά που είναι στον μώλο της Αγίου Νικολάου, εντοπίζονται σκηνίτες που περνούν εκεί τα βράδια τους.

Η δημοτική αρχή έχει κλείσει αρκετές φορές την είσοδο του κτιρίου, χωρίς όμως επιτυχία αφού οι ρομά βρίσκουν τον τρόπο και εισχωρούν ξανά εκεί. Έτσι η απόφαση που έχει παρθεί βλέποντας και η ίδια την κατάσταση που υπάρχει πλέον στον μώλο είναι να προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτιρίου και να αξιοποιήσει τον χώρο στο πλαίσιο της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

Όσο για το άλλο κτίριο στο οποίο και σε αυτό διαμένουν αρκετά συχνά ρομά παραμένει άγνωστο το τι θα κάνει. Ίσως να δοθεί σε συλλόγους που σχετίζονται με τον δήμο.


Πάντως, γκρεμίζοντας το ορμητήριο και το βασικό στέκι των ρομά του μώλου της Αγίου Νικολάου ο δήμος θεωρεί ότι θα διώξει τους ανθρώπους αυτούς από το συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής ζώνης.

Ένα σημείο στην αρχή του μώλου που αποτελεί τοπωνύμιο για την Πάτρα και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και τους τουρίστες που έρχονται στην πόλη.

Ωστόσο, η κατεδάφιση του κτιρίου δεν θα είναι και αυτή μία τόσο απλή διαδικασία αφού θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση και να γίνουν στη συνέχεια οι περαιτέρω ενέργειες.

Τώρα το αν θα πετύχει τον σκοπό του ο δήμος μέσα από αυτή την κατεδάφιση θα φανεί στην πορεία. Όμως σίγουρα η απόφαση δείχνει ότι και στη Μαιζώνος -αν και αποφεύγουν να μιλήσουν ανοικτά για το θέμα- θεωρούν ότι η κατάσταση στον μώλο με τους ρομά δεν πάει άλλο…