Μέσα σε ελάχιστα τετράγωνα στην Γούναρη συναντάει κανείς δύο άστεγους που περνούν μέσα στο κρύο τα βράδια τους.

Έναν άνδρα που έχει στήσει σπιτικό στην είσοδο καταστήματος που είναι εδώ και μήνες ξενοίκιαστο και μια γυναίκα που συνήθως την βρίσκει κανείς σε ένα παγκάκι δίπλα από αλυσίδα καταστήματος σούπερ μάρκετ που είναι στην οδό Γούναρη.

Σύμφωνα με τους περίοικους ο άνδρας έχει σοβαρό πρόβλημα με το αλκοόλ, οι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας τον σε αυτή την κατάσταση του αφήνουν φαγητό, αλλά αυτός σπανίως τρώει.

Όταν φεύγει από το… σπίτι του τον βρίσκει κανείς στο πάνω μέρος της οδού Κανάρη. Η γυναίκα δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Κοιμάται όμως και αυτή στους δρόμους, σε διάφορα σημεία της Γούναρη, κυρίως στο παγκάκι δίπλα από το σούπερ μάρκετ.

‘Οπως λένε κάποιοι αν κατέβεις στην Γούναρη και φτάσεις στην πλατεία Πίνδου είναι πιθανό να συναντήσεις τουλάχιστον άλλους δύο άστεγους. Πού όλα αυτά; Στην Γούναρη τον κατεξοχήν κάποτε εμπορικό δρόμο της Πάτρας, με τα πολλά καταστήματα που έσφυζε από ζωή.

Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει από τότε. Οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου γνωρίζουν και τις δύο αυτές περιπτώσεις (όπως και τις υπόλοιπες) και έχουν σπεύσει να βοηθήσουν αρκετές φορές, προσπαθώντας να τους πείσουν να φιλοξενηθούν στις δομές του κοινωνικού οργανισμού.

Δεν το έχουν καταφέρει. Στο μεταξύ η θερμοκρασία ολοένα πέφτει και τα κρύα έρχονται, αφού πλέον έχει χειμωνιάσει. Κι είναι τουλάχιστον 20 με 25 τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την Πάτρα που δεν έχουν κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και κοιμούνται στους δρόμους.