Σε τροχιά εκσυγχρονισμού μπαίνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης των σπάνιων αρχείων της, μέσα από το έργο που χρηματοδοτήθηκε από τον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Πλέον μέσα στο επόμενο διάστημα η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα ενισχυθεί με το σύστημα RFID, το οποίο έχει έναν διπλό ρόλο. Από τη μία θα είναι αντικλεπτικό, καθώς μέσα αυτού δεν θα μπορούν οι αναγνώστες που δανείζονται βιβλία να μην τα επιστρέφουν και να τα κρατούν στο σπίτι τους.

Από την άλλη θα έχει και έναν βοηθητικό ρόλο ως προς την δουλειά των βιβλιοθηκονόμων αφού μέσω του συστήματος αυτού θα μπορούν να βρίσκουν εύκολα τις θέσεις των βιβλίων για να τα επιστρέφουν ή για να τα παίρνουν από εκεί.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας είναι τεράστια, έχει χιλιάδες βιβλία όλων των ειδών και ένα τέτοιο σύγχρονο σύστημα είναι πλέον απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του φορέα, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών αναγνωστών του.

Το σύστημα αυτό που είναι να προωθήσει η αρμόδια υπηρεσία προγραμματισμού του δήμου είναι ένα σύστημα γραμμικών κωδικών που περιλαμβάνει και άλλες πτυχές, όπως για παράδειγμα την ηλεκτρονική κάρτα για τα μέλη, αλλά και για τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης.

Η ψηφιοποίηση χιλιάδων αρχείων της

Ήδη πάντως ο εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχει ξεκινήσει μέσα από την ολοκλήρωση του έργου για την ψηφιοποίηση των σπάνιων αρχείων και των συλλογών της.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από τον Πολιτιστικό Οργανισμό στον οποία υπάγεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη πάνω από 50.000 σελίδες, τουλάχιστον 400 πίνακες και εκατοντάδες φωτογραφίες της έχουν αποκτήσει πλέον μία ψηφιακή μορφή.

Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Απρίλιο του 2020 και στο ψηφιακό περιεχόμενο μπορεί να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από τον απλό αναγνώστη έως τον φοιτητή και τον ερευνητή.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου

Απομένει για την ολοκλήρωση του έργου μια ακόμα πτυχή που έχει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση και έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης το οποίο παρά τη συντήρηση που του έχει γίνει, έχει φθορές και αρκετά σημάδια από τον χρόνο.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι ο χώρος της παιδικής και εφηβικής βιβλιοθήκης που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου θα επεκταθεί στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο Παλαιό Αρσάκειο και γίνει η μεταφορά του δημαρχιακού μεγάρου.