Μπορεί ο πρωθυπουργός να προχώρησε σε κοτζάμ διάγγελμα για τα μέτρα προστασίας, με φόντο τις γιορτές που έρχονται, όμως, ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι ούτε για την εστίαση, ούτε για το εμπόριο.

Τα μέτρα που ίσχυαν ισχύουν και αυτό σημαίνει για την αγορά και τα καταστήματα της ότι η αναδουλειά και ο περιορισμός της δεξαμενής των πελατών τους θα συνεχιστεί και ενώ πλησιάζουμε πλέον προς για γιορτές και την εορταστική περίοδο.

Τις μέρες που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήλπιζαν να δουν στα ταμεία τους μία αύξηση των εσόδων τους και μία άνοδος της εμπορικής τους κίνησης. Τι ισχύει όμως από εδώ και στο εξής (από την ερχόμενη Δευτέρα) για την εστίαση και για το λιανεμπόριο;

Στην εστίαση μπλόκο στους μη εμβολιασμένους σε ότι αφορά τους κλειστούς χώρους και στους ανοικτούς επίδειξη rapid test για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Στο εμπόριο μία από τα ίδια.

Επίδειξη rapid test για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και επίδειξη πιστοποιητικού για όσους το έχουν κάνει. Πρόκειται δηλαδή για τα μέτρα που ήδη έφεραν μια μείωση στα εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση της τάξεως του 30% με 40%.

Γυμναστήρια, συναυλίες και θέατρα

Τα όσα αλλάζουν έχουν να κάνουν με τους χώρους θεάτρου, των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των γηπέδων και με τα γυμναστήρια. Εκεί πλέον θα επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους να μην μπορούν να μπουν ακόμα και με την επίδειξη πιστοποιητικού.

Το αν αυτό τονώσει την κίνηση τους είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Ήδη στον χώρο των γυμναστηρίων έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τους επαγγελματίες του κλάδου να μιλούν για ένα ακόμα χτύπημα που δέχονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις

Πάντως, στην εστίαση και στο εμπόριο περιμένουν τα αντίμετρα, δηλαδή τα μέτρα στήριξης που όπως ελπίζουν θα ανακοινώσει η κυβέρνηση, ικανοποιώντας μια σειρά από τα αιτήματα τους.

Κάτι που ακόμα είναι άγνωστο αν θα γίνει. Κι επειδή γνωρίζουν καλά αυτή την πιθανότητα οι επαγγελματίες τόσο στον χώρο της εστίασης, όσο και στο εμπόριο, ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, χωρίς όμως ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί η μορφή τους.