Η υγεία του εντέρου σας είναι πιο σημαντική από όσο φαντάζεστε. Το έντερό σας όχι μόνο σας βοηθά να καταπολεμήσετε ασθένειες, αλλά επικοινωνεί επίσης με τον εγκέφαλό σας για να βοηθήσει τη συνολική υγεία του υπόλοιπου σώματός σας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά όταν το έντερο σας δεν είναι στην πιο υγιή κατάστασή του, μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στο στομάχι σας, όπως αναφέρει το vita.

Ευτυχώς, μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας με το να κοιμάστε αρκετά, να γυμνάζεστε, να μειώσετε το στρες (όσο μπορείτε) και να τρώτε τα σωστά είδη τροφής.

Πολλοί ερευνητές αναζητούν ποιες τροφές μπορούν να επηρεάσουν το έντερο με θετικούς τρόπους και σύμφωνα με μια καίνουργια μελέτη από το UCLA, τα σταφύλια μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου σας.

Τα σταφύλια είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία και είναι γνωστό ότι βοηθούν σε πράγματα όπως ο ύπνος και η υγεία του παχέος εντέρου. Και σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, τα σταφύλια μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου, καθώς και στα επίπεδα χοληστερίνης και χολικού οξέος.

Πολλά από τα οφέλη των σταφυλιών προέρχονται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και στα φυτοχημικά που ονομάζονται κατεχίνες. Οι κατεχίνες είναι γνωστό ότι βοηθούν στη φλεγμονή στο σώμα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο έντερο και στην εξισορρόπηση της εντερικής χλωρίδας.

Σε αυτή τη μελέτη του UCLA, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 46 γραμμάρια σκόνης σταφυλιού την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου δύο μερίδες ολόκληρων σταφυλιών. Μετά από 4 εβδομάδες, σημειώθηκε όχι μόνο μια τάση μείωσης της LDL χοληστερίνης («κακής» χοληστερίνης) κατά 5,9%, αλλά η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου των συμμετεχόντων αυξήθηκε σημαντικά.
Η υγεία του εντέρου σας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική σας υγεία και σύμφωνα με το UCLA, η ύπαρξη ενός «αλλοιωμένου» μικροβιώματος του εντέρου συνδέεται συχνά με μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Ένα άρθρο από το Nature προσθέτει ότι ένα μη ισορροπημένο έντερο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσφορία στο στομάχι και καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Από την άλλη πλευρά, με ένα υγιές και ποικίλο μικροβίωμα εντέρου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να ευδοκιμήσει και να λειτουργήσει σωστά, αυξάνοντας την προστασία σας από ασθένειες.

Αυτή η πρόσφατη μελέτη δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα της κατανάλωσης σταφυλιών για το μικροβίωμα του εντέρου και τη συνολική υγεία. Ωστόσο, η μελέτη είναι πρόσφατη και το θέμα απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να προσθέσετε τα σταφύλια στην επόμενη λίστα παντοπωλείου σας και να απολαύσετε τα οφέλη τους για την υγεία του εντέρου.