Βαδίζουμε σε μία σταθεροποίηση της έξαρσης τελικά ή έχουμε και άλλο δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε στην κορύφωση της; Αυτό θα φανεί μέσα από την πορεία και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Στην Αχαΐα πάντως έχουμε ορισμένα σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες ημέρες που δείχνουν ότι το να μιλήσει κανείς για μια σταθερότητα της έξαρσης με βάση τα κρούσματα που εντοπίζονται είναι ακόμα αρκετά πρώιμο.

Για παράδειγμα η σταθερότητα που είχαν δείξει οι τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας με έναν μέσο όρο κρουσμάτων που κυμαίνονταν στα 220 με 260 ήρθε για να ανατραπεί με τα 308 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στις 16 Νοεμβρίου.

Είναι το νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Η πλειοψηφία των ειδικών τονίζει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε και νέα αρνητικά ρεκόρ, δηλαδή με πάνω από 300 κρούσματα την ημέρα που ίσως να φτάσουν και τον δείκτη των 400.

Η διασπορά, εφόσον δεν περιοριστεί και δεν κρατηθεί σε ένα σταθερό επίπεδο θα ευνοηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά όταν πλέον θα έχει πέσει και άλλο η θερμοκρασία, γεγονός που θα ευνοήσει τον ιό.

Έτσι είναι αρκετά πιθανό να πάμε για Χριστούγεννα με κοντά στα 400 κρούσματα την ημέρα. Το σημαντικό για την ώρα λοιπόν δεν είναι τόσο η ανακοπή της διασποράς αφού η έξαρση αυτή θα κρατήσει για τουλάχιστον έναν μήνα ακόμα. Το σημαντικό είναι η σταθεροποίηση της για ένα υψηλό στάνταρ αριθμό μολύνσεων, έτσι ώστε να αντέξει το σύστημα και να αποφύγουμε κάθε άλλη αρνητική συνέπεια που μπορεί να φέρει η διασπορά στην καθημερινότητα μας.

Γιατί παρά τα όσα αναφέρει η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, όλα είναι ανοικτά για τις εισηγήσεις των ειδικών μέχρι τα Χριστούγεννα. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία που ήδη έχει πληγεί από τα μέτρα προστασίας και από την υποχρεωτικότητα των rapid τεστ σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόνο μέσα στις τελευταίες εφτά ημέρες για την Αχαΐα έχει ξεπεράσει τα 1.800 και πλησιάζει τα 2.000. Για την ακρίβεια 1.878 μόνο μέσα σε μία εβδομάδα. Αν λοιπόν δεν υπάρξει κάποια ανακοπή της διασποράς είναι αρκετά πιθανό ο μήνας να κλείσει για την Αχαΐα με σύνολο κοντά στα 5.000 κρούσματα.