Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση ο Καλλιτέχνης της Πείνας σε κείμενο και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις στο θέατρο Λιθογραφείον, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, για τα μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης & Πολιτισμού Κοινο_Tοπία www.koinotopia.gr. Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι 6 Δεκεμβρίου.

Βασισμένο στο διήγημα Ein Hungerkunstler (Ένας καλλιτέχνης της πείνας) του Φραντς Κάφκα, το κείμενο είναι μια αλληγορία για τον παρεξηγημένο καλλιτέχνη του οποίου το όραμα της υπέρβασης και της καλλιτεχνικής αριστείας απορρίπτεται ή αγνοείται από την κοινωνία. Πρόκειται για την ιστορία ενός καλλιτέχνη που, χάρη στη μοναδική ικανότητά του να απέχει από την τροφή για μεγάλα διαστήματα, προσελκύει τα πλήθη και γίνεται διάσημος. Όμως, δυστυχώς οι καιροί και τα γούστα του κοινού αλλάζουν, κι έτσι ο απαράμιλλος δεξιοτέχνης της πείνας, παρά το γεγονός ότι έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της Τέχνης του, καταλήγει μόνος και ξεχασμένος στα παρασκήνια ενός τσίρκου.


Γράφτηκε στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας λόγω της πανδημίας COVID-19, όταν τα θέατρα ήταν κλειστά, οι ζωντανές θεατρικές παραστάσεις απαγορεύονταν και οι καλλιτέχνες ήταν άνεργοι.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Κοστούμια-Σκηνικά αντικείμενα: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Μουσική: Χάρης Πεγιάζης, Βοηθός σκηνοθέτη & σκηνογράφου: Μαρία Λάτα, Παραγωγή: Βιομηχανική, Διεύθυνση παραγωγής: Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Φάνης Δίπλας, Θεοδώρα Κόρδα, Αλέξανδρος Κουκιάς, Νικόλας Τσίχλας

Μετά την παράσταση και με συντονιστή τον Ανδρέα Σπηλιώτη εκ μέρους της οργάνωσης ακολούθησε συζήτηση με τη βοηθό σκηνοθέτη Μαρία Λάτα και τους ηθοποιούς.

Παρεμβάσεις στη συζήτηση, με ουσιαστικό και εποικοδομητικό περιεχόμενο, έγιναν από την Άννα Φτερνιάτη, Κωνσταντίνα Γεωργίου, Σαβίνα Σταυροπούλου, Σπύρο Παπαδάκη κ.α.

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις γεννήθηκε στην πόλη Βίλνιους της Λιθουανίας το 1967. Σπούδασε σκηνοθεσία και υποκριτική στην κρατική ακαδημία θεατρικής τέχνης GITIS στη Μόσχα και τη μέθοδο εκπαίδευσης ηθοποιών Suzuki στην Suzuki Company of Toga στην Ιαπωνία. Έχει σκηνοθετήσει έργα της κλασικής και σύγχρονης δραματουργίας σε θεατρικούς οργανισμούς στη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τις νήσους Φερόες, την Πολωνία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μεξικό, την Κύπρο και την Ελλάδα. Πολλές από τις παραστάσεις που σκηνοθέτησε έχουν περιοδεύσει σε διεθνή φεστιβάλ της Ευρώπης και της Ασίας.

Έχει γράψει πρωτότυπα θεατρικά έργα και διασκευές. Το 2012, που δημιούργησε οικογένεια, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Από το 2016 ζει στην Πάτρα.