Κι όμως η Πάτρα "πρωτοπορεί" σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας δήμαρχο έναν κομμουνιστή, δηλωμένο, η πολιτική του οποίου κατά κοινή ομολογία, χαρακτηρίζεται από την ιδεολογία που έχει, όχι μόνο στις θέσεις και στις απόψεις του, αλλά και στα έργα του.

Είτε διαφωνεί κανείς με αυτά τα έργα και τις απόψεις, είτε όχι, η παραπάνω διαπίστωση είναι κοινή, ακόμα και από όσους δεν υποστηρίζουν τον Κώστα Πελετίδη και τη δημοτική αρχή.

Ως προς τι όμως αυτός ο πρόλογος και η "πρωτοπορία" της Πάτρας στην επιλογή δημάρχου; Δεν είναι η μόνο η Πάτρα που έχει στον δημαρχιακό της θώκο έναν κομμουνιστή δήμαρχο, έστω και αν οι επικριτές της δημοτικής αρχής το χαρακτηρίζουν αυτό από μόνο του ένα πισωγύρισμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κομμουνισμός έχει περάσει στη μηχανή του χρόνου.

Η νέα δήμαρχος, μιας εκ των μεγαλύτερων πόλεων της Αυστρίας, του Γκρατς, σας πληροφορούμε ότι είναι κομμουνίστρια και αναλαμβάνει τα ηνία αυτού του σύγχρονου αστικού κέντρου, σε μία χώρα που θεωρείται από τις πιο προηγμένες της Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα και βαθιά συντηρητική στο ιδεολογικό της υπόβαθρο.

Είναι κάτι που ασφαλώς συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία όχι μόνο του Γκρατς που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά όλης της Αυστρίας. Μια γυναίκα κομμουνίστρια, έχοντας δείξει στη διαδρομή της στα κοινά, την πολιτική που θα εφαρμόσει από εδώ και στο εξής που θα έχει τα ηνία της πόλης της.


Η Έλκε Καρ και η διαδρομή της στα κοινά

Η γυναίκα αυτή ονομάζεται Έλκε Καρ και πέρσι (προτού κερδίσει τοις εκλογές) διέθεσε μαζί με δύο στενούς της συνεργάτες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPÖ) τα δύο τρίτα του μισθού της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Με τα συνολικά 168.000 ευρώ στηρίχθηκαν 1.577 συμπολίτες της, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν πια το ενοίκιο.

Η νέα δήμαρχος μιας αυστριακής πόλης 300.00 κατοίκων φαίνεται ότι θα δώσει βάρος στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, στην στήριξη των φτωχών και των απόρων μέσα από το κοινωνικό της έργο και στην βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών.

Κατευθύνσεις που έχει χαράξει και κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας στα εφτά χρόνια της θητείας του, ανεξάρτητα αν τις έχει εφαρμόσει με επιτυχία ή όχι. Οπότε η Πάτρα μάλλον δεν οπισθοδρομεί με τον κομμουνιστή Κώστα Πελετίδη δήμαρχο ή τουλάχιστον δεν αρκεί από μόνο του αυτό για να πηγαίνει πίσω ή ακόμα και μπροστά. 

Το θέμα για την Πάτρα και την δημοτική της αρχή, με έναν δήμαρχο σαν τον Κώστα Πελετίδη που έχει κερδίσει την κοινή γνώμη και ένα σημαντικό λαϊκό έρεισμα, είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις υπάρχουν από το επίσημο κόμμα του ΚΚΕ και να δοθεί το βάρος στους τομείς που χρειάζεται η πόλη και οι δημότες της. 


Μεμονωμένο φαινόμενο ή μια νέα τάση;

Πάντως, η εκλογή κομμουνιστών δημάρχων σε ένα παγκόσμιο σύστημα οικονομίας που κυριαρχείται από τις αγορές και λιγότερο από τα κράτη, ίσως να δείχνει και κάτι περισσότερο και να μην είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. 

Ίσως να δείχνει μια τάση αναγέννησης του κομμουνισμού - μιας πολιτικής ιδεολογίας με διεθνή υπόβαθρο στην φιλοσοφία και στο αποτέλεσμα που επιδιώκει – μέσα από τις πόλεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε ένα δηλαδή πιο κλειστό και στενό περιβάλλον, στο περιθώριο της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης στην οποία έτσι και αλλιώς πρωταγωνιστεί ο καπιταλισμός και οι διεθνείς αγορές.

Κάτι που με την σειρά του και αυτό σε ένα μακροπρόθεσμο επίπεδο ίσως να δείχνει το τέλμα ενός συστήματος, την απογοήτευση των απλών πολιτών από αυτό και την ανάγκη για την διαμόρφωση μιας διαφορετικής προσέγγισης των πραγμάτων, πάντα με γνώμονα την αναζήτηση μιας καλύτερης προοπτικής και της ελπίδας για το αύριο…