Το πείραμα της Σουηδίας με την χαλαρή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την αποφυγή του lockdown προκάλεσε, ως γνωστόν, σάλο διεθνώς.

Σε μια νέα μελέτη ερευνητές εξέτασαν πώς συνέβαλαν στην εξάπλωση του κορωνοϊού τόσο εσωτερικά όσο και εκτός συνόρων οι διαφορετικές στρατηγικές, που ακολούθησαν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης η Σουηδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία. Κι όπως διαπίστωσαν η Σουηδία συνέβαλε τα μέγιστα στη διασπορά του SARS-CoV-2 σε άλλα κράτη, όπως μεταδίδει η τοπική εφημερίδα Upsala Nya Tidning.

Η Σουηδία κατέγραψε υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων Covid-19 και θανάτων σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ:

Σουηδία: 11.45- κρούσματα και 146 θάνατοι ανά 100.000 άτομα

Δανία: 7.333 κρούσματα και 48 θάνατοι ανά 100.000 άτομα

Νορβηγία: 4.276 κρούσματα και 18 θάνατοι ανά 100.000 άτομα

Φινλανδία: 3.099 κρούσματα και 22 θάνατοι ανά 100.000 άτομα

Ισλανδία: 4.385 κρούσματα και 9 θάνατοι ανά 100.000 άτομα

«Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας η Σουηδία ήταν στην πραγματικότητα καθαρός εξαγωγέας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στους γείτονές μας στον ευρωπαϊκό βορρά», δήλωσε στην εφημερίδα ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα Τζον Πέτερσον.

Η μελέτη, στην οποία μετείχαν ερευνητές της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας, και των Πανεπιστημίων του Σίδνεϊ και της Ουψάλα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Eurosurveillance του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Κι όπως διαπιστώνει, αλυσίδες μετάδοσης προερχόμενες από τη Σουηδία έφτασαν σε άλλες χώρες σε αρκετές εκατοντάδες περιπτώσεις. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στη λιγότερο περιοριστική στρατηγική της Σουηδίας για την πανδημία σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. «Η Φινλανδία ήταν ο κύριος αποδέκτης των κρουσμάτων εξαγωγής του κορωνοϊού από τη Σουηδία, μολονότι έχει αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Πιθανότατα επρόκειτο για Φινλανδούς, που εξαιρούνταν από την ταξιδιωτική απαγόρευση και μετέφεραν τον ιό από τη Σουηδία κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Αντίθετα, δεν βλέπουμε σχεδόν καμία εξαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού από τη Φινλανδία στη Σουηδία», δήλωσε ο Πέτερσον.