Καθολικό ήταν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας, με το ποσοστό της συμμετοχής από πλευράς των επαγγελματιών να φτάνει το 95%.

Όπως είχε γράψει μία μέρα νωρίτερα το patrasevents.gr στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου τα πάντα ήταν κλειστά, δεν υπήρχε ούτε μία καφετέρια ανοικτή, ενώ το ίδιο σκηνικό υπήρχε σε όλες τις μεγάλες πιάτσες της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου, στα Ψηλαλώνια, στην Τριών Ναυάρχων και σε όλο το κέντρο της πόλης.

Από πλευράς αρτοποιών και ζαχαροπλαστείων οι αλυσίδες στο κέντρο ήταν κλειστές (με εξαίρεση δύο), ενώ αντίθετα στους περιφερειακούς δρόμους και στις συνοικίες ήταν ανοικτά.

Με δυσκολία πάντως μπορούσε να βρει κανείς καφέ την Τρίτη και θα έπρεπε να περιμένει στην ουρά των ελάχιστων αρτοποιών που έδιναν καφέ για να το καταφέρει. Με λίγα λόγια η απεργία πέτυχε, τα καταστήματα εστίασης έστειλαν ένα κοινό μήνυμα και έδειξαν μια ομοθυμία, αλλά και μια ενότητα μεταξύ τους.

Όμως το σκηνικό δεν ήταν και τόσο διαφορετικό από την Πάτρα και στις άλλες πόλεις. Για παράδειγμα στην Αθήνα όλα τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες ήταν κλειστές. Λειτουργούσαν μόνο ορισμένες αλυσίδες ταχυφαγείων και take away καφέ.

Από πλευράς εκπροσώπων της εστίασης της Πάτρας στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην Αθήνα, ανέβηκαν στην πρωτεύουσα ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιάννης Σπυρόπουλος και οι Τάσος Γιατράς, Δημήτρης Φάκαλος, Τάκης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Κούλης από την διοικούσα επιτροπή της Εστίασης Πάτρας.

Το κοινό ψήφισμα ΠΟΕΣΕ και estiasigreece

Μάλιστα, ο Τάσος Γιατράς συμμετείχε ως ένας από τους τρεις εκπροσώπους της estiasigreece στη συζήτηση που έγινε με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωγιάδη, με τον τελευταίο να προσπαθεί εκτός των άλλων να δίνει εξηγήσεις για το "αχάριστοι" που είχε πει για τον κλάδο και τα μέτρα στήριξης που ζητάει. 

Το σημαντικό για την εστίαση πάντως είναι ότι η ΠΟΕΣΕ και η estiasigreece παρέδωσαν ένα κοινό ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που δείχνει την ομοθυμία του κλάδου σε πανελλήνια κλίμακα, κάτι που κάνει άπαντες στον χώρο να χαρακτηρίζουν την μέρα ιστορική και από αυτή την πτυχή και όχι μόνο για το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη ατζέντα με προτάσεις από την εστίαση προς το κράτος και την πολιτεία που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει κατεύθυνση την κατάργηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά την περαιτέρω στήριξη από τη στιγμή που η πανδημία συνεχίζεται. Πλέον η εστίαση σε όλη την Ελλάδα περιμένει απαντήσεις...