Το Μαύρο Θέατρο Πάτρας υπό την  αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με φορέα επιστημονικής ευθύνης το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τ.Θ.Σ. Πανεπιστημίου Πατρών και με τη στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας  υλοποιεί το πρόγραμμα  «Στο σχολείο των σκιών» με επιστημονική υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, PhD, Θεατρολόγο-Σκηνοθέτιδα. 

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Π.Ε. Αχαΐας, το «Σχολείο των σκιών» θα ενταχθεί  στο  Τοπικό Θεματικό Δίκτυο  στο πλαίσιο της υποστήριξης των Πολιτιστικών Προγραμμάτων που θα υποβληθούν για το 2021-2022.

Το πρόγραμμα έχει πολλαπλές κατευθύνσεις εκπαιδευτικές, καλλιτεχνικές, ερευνητικές και κοινωνικές. Έτσι, με τον πλούτο της συνύπαρξης όλων των φορέων υλοποίησης, «Το Σχολείο των σκιών» φιλοδοξεί αρχικά να καταρτίσει εκπαιδευτικούς στο Θέατρο Σκιών  και τις ιδιαιτερότητές του μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα (Νοέμβριος 2021). Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα ευαισθητοποιήσουν και θα εξοικειώσουν τους μαθητές τους στην τέχνη του Θεάτρου σκιών με την συνδρομή του Μαύρου Θεάτρου Πάτρας (Δεκέμβριος 21- Ιανουάριος 22).

Έως το τέλος Μαΐου το πρόγραμμα που θα υλοποιείται παράλληλα σε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν  θα έχει ως αποτέλεσμα  τις  παραστάσεις των μαθητών με ολοκλήρωση την Δημιουργία ενός Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στον πολυχώρο των Παλαιών Σφαγείων  της Πάτρας. Η διάρκεια και η επιβίωση  του Πατρινού Καραγκιόζη με δημιουργικό τρόπο  είναι ο στόχος αυτής της έναρξης  που πιστεύουμε ότι μπορεί να καθιερώσει ένα διαρκές «Σχολείο των σκιών» με εκπαιδευτικό υλικό, διαρκώς ανανεούμενα προγράμματα και μόνιμο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών με συγκεκριμένες θεματικές και καλεσμένους από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.