Άκυρος βγήκε ο διαγωνισμός για το έργο της "έξυπνης" βιώσιμης αστικής κινητικότητας που περιλαμβάνεται στο πακέτο των προγραμμάτων της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 που θα πρέπει να υλοποιήσει ο δήμος.

Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε αυτά της ΒΑΑ που έχουν να κάνουν με τις έξυπνες εφαρμογές και την βελτίωση της ποιότητας ζωής εντός της αστικής ζώνης για τους κατοίκους της Πάτρας, μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία και τις πρωτοποριακές καινοτομίες.

Ο διαγωνισμός αυτός έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες όμως οι εργασίες και η υλοποίηση της μελέτης που είναι έτοιμη δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας μίας αντιδικίας που προέκυψε ανάμεσα στους υποψήφιους ανάδοχους.

Η αντιδικία αυτή έσυρε τις εταιρείες στα δικαστήρια και είχε σαν αποτέλεσμα τελικά να τιναχθεί στον αέρα ο διαγωνισμός και να διαλυθεί η σύμβαση που ήταν να υπογραφεί. Όλα αυτά έχουν βάλει σε κίνδυνο την υλοποίηση του έργου, όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες που ειδοποιήθηκαν μόλις πριν από ένα μήνα για αυτή την εξέλιξη, τρέχουν τις διαδικασίες για να βρεθεί μα λύση και να μην χαθεί το έργο.

Έτσι, χάρις στις προσπάθειες τους είναι να προχωρήσει η προκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού που εφόσον όλα πάνε καλά αναμένεται να βγει στον «αέρα» μέσα στις αρχές του ’22, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα ένας ανάδοχος που να υλοποιήσει το έργο. 


Οι καινοτομίες και οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που αφορά τον ευρύτερο τομέα της έξυπνης πόλης και συγκεκριμένα τις παρεμβάσεις που είναι να γίνουν για την έξυπνη αστική κινητικότητα. 

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται δεκάδες εφαρμογές και καινοτομίες για την μετατροπή της Πάτρας σε έξυπνη πόλη, κάτι που θα διευκολύνει την ζωή των κατοίκων της και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού.

Παρεμβάσεις όπως οι έξυπνες στάσεις για τις αφίξεις των λεωφορείων, η ενημέρωση για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο, η ενημέρωση για την επί τόπου κατάσταση στο κυκλοφοριακό στις κεντρικές οδούς, τα αυτοματοποιημένα bar codes στα δημοτικά πάρκινγκ και αρκετές ακόμα που θα λειτουργήσουν με τέτοιον τρόπο για την μετατροπή της Πάτρας σε μια σύγχρονη πόλη.