Η ζημιά που έχουν κάνει τα νέα μέτρα προστασίας στα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας έχει ήδη ξεκινήσει να φαίνεται και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον Εμπορικό Σύλλογο στην απόφαση να ζητήσει από τα μέλη του να κλείσουν και αυτοί τα μαγαζιά τους, την Τρίτη στις 16 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για μία απόφαση που δεν έχει πάρει μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας, αλλά δεκάδες ακόμα σύλλογοι του εμπορίου σε όλη την επικράτεια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την συμπαράσταση τους στην εστίαση, αλλά κυρίως φωνάζοντας και για το δικό τους δίκιο.

«Τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση για το λιανεμπόριο και τα εμπορικά καταστήματα εκτός από άδικα είναι και ανεφάρμοστα» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Άδικα γιατί γίνονται για έναν κλάδο που δεν ήταν ποτέ χώρος υπέρ μετάδοσης και μη εφαρμόσιμα γιατί εμείς δεν έχουμε τον ρόλο ούτε και τα μέσα για να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους».

Πάντως από πλευράς κίνησης ήδη οι επιπτώσεις των μέτρων έχουν φανεί. «Από τότε που εφαρμόστηκαν υπάρχει μια μείωση της εμπορικής κίνησης στην αγορά που ξεπερνάει το 40%.

Ο κόσμος που έτσι και αλλιώς λόγω της οικονομικής κατάστασης ήταν διστακτικός στο να ψωνίσει τώρα με τα μέτρα αυτά έχει ακόμα περισσότερες αναστολές και γενικότερα δείχνει να είναι αρνητικός πλέον στο να κάνει τις αγορές του.

Αυτό σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα που έχει αντιμετωπίσει ένα κατάστημα με τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας και το κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και σε όλα τα υπόλοιπα θα φέρνει ακόμα χειρότερες μέρες για το εμπόριο και γενικότερα για την αγορά».

Η αύξηση των κρουσμάτων και τα μέτρα προστασίας που γίνονται ακόμα πιο αυστηρά είναι ένα σοβαρό θέμα για τα μαγαζιά που έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους για τις γιορτές και τα Χριστούγεννα.

Οι έμποροι ελπίζουν σε ανάκαμψη και τόνωση της αγοράς, ο κόσμος με τα όσα έδειξε τις τρεις πρώτες μέρες των φθινοπωρινών εκπτώσεων έχει διάθεση για να μπει στο πνεύμα της εορταστικής αγοραστικής κίνησης, αλλά τα μέτρα,  η έξαρση των κρουσμάτων και το οικονομικό, αποτελούν ένα σύνθετο τροχοπέδη που ίσως τελικά να μην μπορέσει να ξεπεράσει.

Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει ήδη ξεκινήσει.