Τα πραγματικά γεγονότα, που οδήγησαν σε κατάρρευση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού το 2017 στο Κραν Μοντανά, χαρακτήρισε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τα πρακτικά των συναντήσεων, μέρος των οποίων αποκάλυψε η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Από τα πρακτικά προκύπτει η άρνηση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να αποδεχθεί κατάργηση των εγγυήσεων επί της Κύπρου και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με δηλώσεις του είπε πως τα πρακτικά αναφέρονται «στα πραγματικά γεγονότα και όχι στους μύθους και τα αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών (Ε. Μπ.Έιντε) σε όσους καλοθελητές ήθελαν να τον παρακολουθούν και να τον ακούνε».


«Η πραγματικότητα ελέχθη κατ΄ επανάληψη από εμένα, αλλά, δυστυχώς, οργανωμένα κάποιοι φρόντισαν να επιρρίψουν ή να αφήνουν να νοηθεί ότι την ευθύνη έφερε η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι οι πραγματικοί έχοντες την ευθύνη που δεν ήταν άλλοι από την Τουρκία και τις αδιάλλακτες θέσεις που εξέφραζε», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση αν κάποιοι στοχευμένα θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα ήταν σαφέστατες, δηλαδή κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και αντικατάσταση του με κάτι το οποίο θα ήταν αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
«Δεν υπάρχει σαφέστερη αναφορά από εκείνη της 4ης Ιουλίου 2017, αλλά και των όσων αναφέρονται στο άτυπο έγγραφο. Εκείνοι που επέμεναν στις εγγυήσεις, εκείνοι που επέμεναν στην παρουσία στρατευμάτων και στη δημιουργία μάλιστα και στρατιωτικής Βάσης στην Κύπρο, εκείνοι απαλλάσσονται διότι ο Γενικός Γραμματέας από αβροφροσύνη ή για να κρατήσει με διπλωματικό τρόπο ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, θεώρησε ότι ήταν εποικοδομητική η στάση των εγγυητριών δυνάμεων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι και μια απλή ανάγνωση των θέσεων των δύο δυνάμεων, των δύο εκ των τριών αποδεικνύει ότι η Τουρκία επέμενε στη συνέχιση των εγγυήσεων, η Ελλάδα ήθελε κατάργηση των εγγυήσεων, θέλαμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επέμεναν στη μόνιμη παρουσία.

«Αυτή ήταν η εποικοδομητική στάση των εγγυητριών δυνάμεων. Τι λέει ο Γενικός Γραμματέας σε άλλη παράγραφο της έκθεσης; Ότι, όλα σχεδόν τα θέματα εσωτερικής πτυχής, του τραπεζιού 2 όπως λεγόταν, είχαν σχεδόν συμφωνηθεί», ανέφερε.

Κατά τα άλλα, είπε, κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί αλλά βλάπτει.