Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νησί (UNFICYP), Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος θα έχει και τον ρόλο του Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η νυν Ειδική Αντιπρόσωπος και επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, θα αποχωρήσει από τη θέση της στις 30 Νοεμβρίου και ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να πάει στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου. Μετά την άφιξή του θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Επίσης θα συναντηθεί με τους αρχηγούς διπλωματικών αποστολών στο νησί, των οποίων οι χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, όπως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές και με μέλη της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

Αργότερα ο κ. Στιούαρτ θα έχει επίσης συναντήσεις με τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και στις δυο κοινότητες.

Ο διορισμός του κ. Στιούαρτ ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις 4 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο Καναδός διπλωμάτης διαθέτει πείρα πέραν των 28 χρόνων σε ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας καθώς και διεθνών υποθέσεων. Πρόσφατα υπηρέτησε ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της Αποστολής του ΟΗΕ για το Δημοψήφισμα στη Δυτική Σαχάρα την περίοδο 2017 - 2021. Προηγουμένως υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Επικεφαλής του Επιτελείου του Γραφείου του ΟΗΕ στην Αφρικανική Ένωση στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς και σε διάφορες αποστολές του ΟΗΕ, όπως επικεφαλής πολιτικών υποθέσεων στην αποστολή του ΟΗΕ στο Τιμόρ-Λέστε μεταξύ 2007 και 2009. Ήταν μέλος της καναδικής διπλωματίας την περίοδο 1990 – 1997.

Πηγή: protothema.gr