Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο της Υεμένης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το θάνατο ακόμη 125 σιιτών ανταρτών Χούθι έπειτα από 20 και πλέον αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε τις προηγούμενες 24 ώρες στην στρατηγικής σημασίας επαρχία Μαρίμπ, το έσχατο προπύργιο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον τομέα αυτόν, όπου μαίνονται συγκρούσεις από την αρχή της χρονιάς.

Η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει καθημερινά επί έναν μήνα πως καταφέρνει βαριές απώλειες στους αντάρτες με τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει. Ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τα θύματα στις τάξεις τους. Οι βομβαρδισμοί δεν μοιάζουν να εμποδίζουν την προέλαση των ανταρτών.

Η συμμαχία διεξήγαγε «22 αεροπορικές επιδρομές καταστρέφοντας 14 στρατιωτικά οχήματα και σκοτώνοντας 125» αντάρτες στη Σίρουα (δυτικά της πόλης Μαρίμπ) και στην αλ Μπάιντα (νότια), αναφέρει ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Νωρίτερα χθες, γνωστοποίησε πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις όπου βρίσκονταν «βαλλιστικοί πύραυλοι και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και αποθήκες όπλων των Χούθι», στη Σανάα και στη Σαάντα. Αυτή η τελευταία πόλη, βόρεια της πρωτεύουσας, οχυρό των ανταρτών, είναι μια από τις περιοχές που έχουν υποστεί τις χειρότερες καταστροφές στον πόλεμο.

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2014 οι Χούθι, που υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, πήραν προοδευτικά τον έλεγχο σχεδόν όλου του βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, αλλά όχι της Μαρίμπ. Η απώλεια της πόλης και της ομώνυμης, πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας θα αποτελούσε καταστροφική εξέλιξη για τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το σαουδαραβικό βασίλειο.

Οι νέες εχθροπραξίες καταγράφηκαν καθώς ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Χανς Γκρούντμπεργκ, ολοκλήρωνε χθες τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά «την ανάγκη τα εμπόλεμα μέρη να καταλήξουν σε συνολική λύση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.