Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, ενάντια στην κυβερνητική απαξίωση του δημόσιου σχολείου.

Το ψήφισμα που μετέφερε στο Σώμα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος, έχει ως εξής:

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και την κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, με εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές να διακατέχονται από την αγωνία για την ίδια τους τη ζωή, σε σχολεία που άνοιξαν δίχως τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η κυβέρνηση, υλοποιεί την πολιτική της, ενάντια στο δημόσιο σχολείο, στη δημόσια Παιδεία.

Με την Υπουργική Απόφαση που έχει ως τίτλο: «Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων», επιχειρείται η κατηγοριοποίηση και το σταδιακό κλείσιμο σχολείων, η κατάργηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και η γενίκευση ελαστικών σχέσεων εργασίας, γονείς που θα πληρώνουν για να μάθουν γράμματα τα παιδιά τους, διαφοροποιημένα αναλυτικά προγράμματα, η συνολική διαχείριση των σχολείων να γίνεται από τους Δήμους κ.τ.λ.

Αυτά θέλουν να επιβάλουν  με την συγκεκριμένη «αξιολόγηση».

Οι αγώνες των εκπαιδευτικών και η καθολική συμμετοχή στην απεργία - αποχή  από τις διαδικασίες  της «αξιολόγησης», οι αποφάσεις των φορέων του γονεϊκού κινήματος, οι δεκάδες αποφάσεις σωματείων και συλλόγων που συμπαρατάσσονται με τους εκπαιδευτικούς στόχο έχουν να μην επιτρέψουν την μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις Α.Ε.

Στη Β/Θμια Εκπαίδευση συγχωνεύονται 30 τμήματα με τηλεφωνική οδηγία από τη Διεύθυνση Β/Θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας στους διευθυντές των σχολείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε το 7ο Λύκειο Πάτρας, 4ο Γυμνάσιο Πάτρας, 6ο Γυμνάσιο Πάτρας, 11ο Γυμνάσιο Πάτρας, το Γυμνάσιο και Λύκειο Καστριτσίου, το 8ο Γυμνάσιο Πάτρας, το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας και το Λύκειο Λουσικών. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν τμήματα μαμούθ των 27 και 28 μαθητών.

-Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων στηρίζει των αγώνα εκπαιδευτικών και γονέων που διεκδικούν να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα και να μην περάσει η αξιολόγηση, που προωθεί η κυβέρνηση.

-Να μην υποβιβαστεί ή να κλείσει κανένα σχολείο, να μην συγχωνευτούν τμήματα στα σχολεία του Νομού Αχαΐας.

-Να προχωρήσουν άμεσα προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.

-Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες επαρκείς για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις.