Ήταν η Μέγκαν Μαρκλ ο «ιθύνων νους» πίσω από το Megxit, την απόφαση του δούκα και της δούκισσας του Σάσεξ να εγκαταλείψουν το παλάτι, την βασιλική οικογένεια και το Ηνωμένο Βασίλειο για μια νέα ζωή στις ΗΠΑ; Πάντως, σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος θεωρούσε την Αμερικανίδα, πρώην ηθοποιό, υπεύθυνη για την μετακόμιση του λαμπερού ζευγαριού στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, εξ ου και ο όρος Megxit, που ακούστηκε για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση - «βόμβα» που έριξαν οι Σάσεξ μέσω Instagram στις 8 Ιανουαρίου του 2020.

Μάταια φίλοι του Χάρι έσπευσαν να δηλώσουν πως ο μικρότερος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα ήταν δυστυχισμένος με την ζωή του στο παλάτι ενώ και ο ίδιος ο Χάρι σε συνεντεύξεις που έδωσε μετά το Megxit δεν παρέλειψε να αποκαλύψει πως από την ηλικία των 20 ετών ήθελε να εγκαταλείψει τα ανάκτορα εξαιτίας αυτών που έκανε η «Φίρμα» (βασιλική οικογένεια) στην αδικοχαμένη μητέρα του.

Ο έκτος στην διαδοχή της Γηραιάς Αλβιώνας δήλωσε πως το Megxit, η φράση που χρησιμοποίησε ο βρετανικός Τύπος για να περιγράψει την απόφαση εκείνου και της συζύγου του, Μέγκαν, να εγκαταλείψουν τα βασιλικά τους καθήκοντα, ήταν και είναι ένας όρος που δείχνει μισογυνισμό. Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στην συζήτησε με θέμα «Το διαδίκτυο, μηχανή που κατασκευάζει ψεύδη», που οργάνωσε το αμερικανικό περιοδικό Wired, ο Βρετανός γαλαζοαίματος τόνισε ότι ο όρος Megxit ήταν ένα παράδειγμα του μίσους που κατασκευάζει το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

«Ίσως ο κόσμος να το γνωρίζει, ίσως και όχι, αλλά ο όρος Megxit ήταν ή είναι ένας όρος που δείχνει μισογυνισμό και κατασκευάστηκε από ένα τρολ, ενδυναμώθηκε από τους βασιλικούς συντάκτες και γιγαντώθηκε από τα mainstream μέσα ενημέρωσης. Όμως, ξεκίνησε από ένα τρολ», δήλωσε ο Χάρι.

83 λογαριασμοί στο Twitter με περιεχόμενο μίσους για τον Χάρι και την Μέγκαν

Ο Βρετανός πρίγκιπας και η πρώην πρωταγωνίστρια του νομικού δράματος Suits ζουν πλέον μόνιμα σε πολυτελή έπαυλη στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια μαζί με τα δύο τους παιδιά, τον Άρτσι 2 ετών και την Λίλι Νταϊάνα, που ήρθε στον κόσμο τον περασμένο Ιούνιο. Η σχέση του ζεύγους με την βασιλική οικογένεια έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα, όχι μόνο λόγω του Megxit, αλλά και εξαιτίας της συνέντευξης - «βόμβας» που παραχώρησαν οι Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με μελέτη της πλατφόρμας Bot Sentinel, που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Οκτώβριο, στο Twitter βρέθηκαν 83 λογαριασμοί, που φέρουν την ευθύνη για το 70% των αναρτήσεων με περιεχόμενο μίσους ή με παραπληροφόρηση για τον Χάρι και τη Μέγκαν. Στην ομιλία του ο πρίγκιπας αναφέρθηκε στη μελέτη και τόνισε ότι το πιο ενοχλητικό είναι πως Βρετανοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το ζευγάρι όχι μόνο διέσπειραν αυτά τα ψεύδη αλλά τα αναπαρήγαγαν ως αληθή.

«Έχασα τη μητέρα μου από αυτήν την κατασκευασμένη τρέλα»

Ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ αποκάλεσε την παραπληροφόρηση «παγκόσμια ανθρωπιστική κρίση» και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον θάνατο της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, που «έφυγε» σε τροχαίο στο Παρίσι τον Αύγουστο του 1997, μετά από κυνήγι των παπαράτσι.

«Έχασα την μητέρα μου από αυτή την κατασκευασμένη "τρέλα" και είναι προφανές ότι είμαι αποφασισμένος να μην χάσω και την μητέρα των παιδιών μου για τον ίδιο λόγο», ανέφερε ο Χάρι. Ο Βρετανός πρίγκιπας σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι ένας από τους λόγους που το ζευγάρι εγκατέλειψε το παλάτι ήταν η ρατσιστική επίθεση των βρετανικών ταμπλόιντς στην σύζυγό του, της οποίας η μητέρα είναι Αφροαμερικανή και ο πατέρας λευκός.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ έχουν ξεκινήσει εκστρατεία κατά της αρνητικής δράσης των σόσιαλ μίντια που, όπως υποστηρίζουν, έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. «Δεν είμαι στα σόσιαλ μίντια - δεν είμαστε στα σόσιαλ μίντια - και μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα, αυτό θα παραμείνει ίδιο», δήλωσε ο δούκας του Σάσεξ με αφορμή το μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.