Στις 13 Μαΐου 2021 επιτέλους εκδικαζόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα μάλιστα από 3 αναβολές, η αίτηση της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης (74181/Δ2, ΦΕΚ Αρ. Φ.2338/15/6/2020) με την οποία αιφνιδιαστικά, τον Ιούνιο του 2020, κυβέρνηση και υπουργός αποφάσιζαν και διέταζαν, πάντοτε με παιδαγωγικό τρόπο και σχεδιασμό, την έξωση των Εικαστικών μαθημάτων από το πρόγραμμα διδασκαλίας του Λυκείου. Η Ένωσή μας, σε συνεργασία με το ΕΕΤΕ, προσέφυγαν στο ΣτΕ ήδη από τον Αύγουστο του 2020, καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική όσο και αυταρχική ΥΑ τής πρακτικής κατάργησης της διδασκαλίας της Τέχνης στο Λύκειο.

Δεκαπέντε μήνες -και πλέον- μετά,  το μόνο που έχουμε από την πλευρά του ΣτΕ είναι …σιγή ασυρμάτου. Αξιοποιώντας την πανδημία στο έπακρο, και με επιπλέον πρόσχημα την αποφυγή διατάραξης του καθορισμένου -σε βάθος σχολικού έτους- προγράμματος διδασκαλίας στις 3 τάξεις του Λυκείου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κλείσουν κάθε συζήτηση για την τύχη των Εικαστικών μαθημάτων. Στην προσπάθειά τους αυτή, βρήκαν συνεργό τους την τυφλή Δικαιοσύνη, η οποία, χωρίς να έχει ακόμη αποφανθεί για την υπόθεση, έχει ωστόσο καταδικάσει τη διδασκαλία της Τέχνης αλλά και τους μαθητές του Λυκείου: ήδη συμπληρώθηκε μια ολόκληρη σχολική χρονιά χωρίς διδασκαλία εικαστικών, και βαδίζουμε στη δεύτερη.

Προκαλούν οργή και θλίψη η μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης της Δικαιοσύνης για την προσφυγή μας, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις πρωτοφανείς fast track δικαστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκδίκαση της αγωγής του ΥΠΑΙΘ κατά ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για να κριθεί παράνομη η απεργία–αποχή κατά της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Ως  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων καταγγέλλουμε την απολύτως αθέμιτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση απόφανσης από την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθυστέρηση η οποία λειτουργεί αποκλειστικά σε βάρος των μαθητών και της διδασκαλίας της Τέχνης, και υπέρ της υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ενάντια στην έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, και πάντοτε στην κατεύθυνση της προάσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

«Η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ είναι ένας επόμενος σημαντικός σταθμός του συλλογικού μας αγώνα, αλλά σίγουρα δεν είναι το τέλος της διαδρομής.

Η έξωση των εικαστικών μαθημάτων είναι ζήτημα ουσιαστικό, και βαθιά κοινωνικό, διότι αναφέρεται στον νέο άνθρωπο που θέλουμε να διαμορφώσουμε.

«Απευθυνόμενοι καταρχάς στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι στη μάχη που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα για την προάσπιση της Τέχνης και του Πολιτισμού, δηλαδή του Ανθρώπου, κανένας μας δεν περισσεύει».