Έχει συνδυαστεί με ένα από τα πιο διάσημα νηστίσιμα γλυκά, τον σιμιγδαλένιο χαλβά, ενώ αποτελεί ιδανικό vegan τρόφιμο. Πόσα όμως γνωρίζουμε για τα θρεπτικά συστατικά του σιμιγδαλιού, το οποίο προέρχεται από την άλεση του σκληρού σιταριού;

Αυτή η πολύτιμη για την υγεία μας σκόνη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ βοηθά ιδιαίτερα στη διαχείριση του βάρους, την υγεία της καρδιάς και το πεπτικό σύστημα, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Υγεία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες αποτελούν βάλσαμο για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια ανασκόπηση 31 μελετών διαπίστωσε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να έχουν έως και 24% μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών.

Αυτό συμβαίνει διότι οι φυτικές ίνες ελαττώνουν τις τιμές της LDL (κακής) χοληστερόλης, την αρτηριακή πίεση και τη συνολική φλεγμονή. Όσον αφορά την κατανάλωση του σιμιγδαλιού, μια μικρή μελέτη 3 εβδομάδων παρατήρησε ότι η κατανάλωση 23 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα από δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το σιμιγδάλι, μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 5%.

Επιπλέον, το σιμιγδάλι περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, όπως το φυλλικό οξύ και το μαγνήσιο. Μια άλλη μελέτη σε πάνω από 58.000 άτομα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος – σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη – συσχετίστηκε με 38% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από την άλλη, μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο θωρακίζει επίσης την καρδιά. Μια έρευνα σε πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες έδειξε ότι μια αύξηση 100 mg ημερησίως, μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 22% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%.

Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Εάν θέλετε να ρυθμίσετε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, τότε το σιμιγδάλι δε θα πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, συμβάλλοντας και στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη εώς και κατά 14% σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Το μαγνήσιο έχει την ιδιότητα να βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ανταπόκριση των κυττάρων σας στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Από την άλλη, οι φυτικές ίνες που περιέχει το σιμιγδάλι επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στον έλεγχο των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

Σίδηρος

Αποτελώντας πηγή σιδήρου, το 1/3 τμιας κούπας με σιμιγδάλι προσδίδει το 13% της ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό μας καθώς, μεταξύ άλλων, μεταφέρει το οξυγόνο μέσω του αίματος, συνθέτει το DNA και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της σιδηροπενικής αναιμίας, όταν δηλαδή δεν παράγονται αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Η πρόσληψή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι το σιμιγδάλι, όπως και άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, περιέχει μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος δεν απορροφάται εξίσου καλά από τον οργανισμό όπως ο αιμικός σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας.

Η βέλτιστη απορρόφηση ωστόσο επιτυγχάνεται με την προσθήκη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και οι ντομάτες σε γεύματα με σιμιγδάλι.

Μπορείτε να το προσθέσετε στο ψωμί ή σε οποιαδήποτε παρασκευή ζύμης, ενώ μπορεί να κάνει τις πατάτες ιδιαίτερα τραγανές, εάν τις πασπαλίσετε με σιμιγδάλι πριν τις ψήσετε.