Να οργανώσει τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 σε ετήσια βάση, σκοπεύει η κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός εμβολιασμών, Ναντίμ Ζαχάουι. Ο νυν γραμματέας εκπαίδευσης στη χώρα, είπε στη Sun πως «ελπίζω να γίνουμε η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα μετατρέψει την πανδημία σε ενδημία και να έχουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού».

Ο Ζαχάουι πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ανάγκη εμβολιασμού για τα παιδιά κάτω των 11, παρά το γεγονός πως υπάρχουν χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες. «Δεν εφησυχάζουμε, αλλά τα στοιχεία λένε ότι δεν χρειάζεται να απομακρυνθούμε από εκεί που βρισκόμαστε» σημείωσε.

Ακόμη, πρότεινε να επιστρέψει η χρήση μάσκας για τους μαθητές σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και τη διεξαγωγή καθημερινών τεστ, εάν με αυτό τον τρόπο οι μαθητές μπορούν να παραμείνουν στην τάξη.

«Είναι άβολο, αλλά ένα μικρό τίμημα για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Δεν θέλουμε να τα κλείσουμε ολοκληρωτικά» επισήμανε.

Κλειδιά η ενισχυτική δόση και ο εμβολιασμός των νέων

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Τζέιμς Νέισμιθ, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η τρίτη ενισχυτική δόση και ο εμβολιασμός των νεότερων είναι το «κλειδί» για να δούμε τον κορωνοϊό να εξασθενεί.

Ο καθηγητής Νέισμιθ τόνισε ότι η ανοσία αρχίζει να μειώνεται περίπου στους έξι μήνες και ότι, ενώ οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στον ιό, οι ενισχυτικές δόσεις «αποκαθιστούν την ανοσία σε επίπεδα πολύ πάνω του 95%».

«Η διάρκεια της ανοσίας εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς των νέων... Υποψιάζομαι πως έτσι θα χάσει τα χαρακτηριστικά της σοβαρής ασθένειας» συνέχισε ο καθηγητής εκφράζοντας ανησυχία για «την καθυστερημένη διάθεση των εμβολίων σε φτωχότερες χώρες» η οποία μπορεί να παρατείνει την παρουσία του ιού.