Να εμπιστευτούν την επιστημονική κοινότητα και να κάνουν το εμβόλιο, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, καλούν οι ειδικοί τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Οι σκηνές που παρατηρούνται στα νοσοκομεία τόσο της Βόρειας Ελλάδας όσο και της Αττικής είναι πλέον οριακές. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος υποστήριξε αρχικά ότι «είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς το σύστημα υγείας πιέζεται με έναν τρόπο οριακό».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τους πολίτες να δουν τι συμβαίνει «σε άλλες, κοντινές μας χώρες, όπου ο εμβολιασμός είναι πολύ χαμηλός, βλέπουμε με τα μάτια μας πόσο το πληρώνουν αυτό».

Σε εκείνο το σημείο δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών από την ηλικία των 5 ετών, υπάρχουν μελέτες που δίνουν το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Pfizer, οι οποίες όμως θα εξεταστούν τόσο από τον ΕΜΑ όσο και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη χώρα μας.
«Σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζεται η προστασία του εμβολίου»

Ο επιδημιολόγος στη συνέχεια ερωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το κατά πόσο φθίνουν και απάντησε ως εξής:

«Μια παράμετρος που καμιά φορά ξεχνάμε στη συζήτηση είναι ότι κυριαρχεί το στέλεχος Δέλτα που έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Οι εμβολιασμένοι μετέχουν πολύ λιγότερο στη μετάδοση. Το εμβόλιο είναι εξαιρετικά καλό στο να προλάβει τη σοβαρή νόσο. Η προστασία μειώνεται, δεν μηδενίζεται όμως με κανένα τρόπο. Στους έξι μήνες είναι προστατευμένοι οι άνθρωποι για σοβαρή νόσο»

Για την τρίτη δόση είπε πως όσοι την κάνουν στο εξάμηνο θα είναι προστατευμένοι, ενώ κάλεσε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα, όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συγχρωτισμού.