Μουσικοθεραπεία και ψυχική υγεία στο Parts Patras arts στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μέρας μουσικοθεραπείας.

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 ώρα 18:00 .
Ενημέρωση για τη μουσικοθεραπεία σε σχέση με την ψυχική υγεία και βιωματικό εργαστήρι.

Η Μουσικοθεραπεία βασίζεται στην κλινικά μελετημένη χρήση της μουσικής, με σκοπό την επίτευξη ατομικών στόχων στo πλαίσιo μιας θεραπευτικής σχέσης μεταξύ του θεραπευόμενου και ενός ειδικά εκπαιδευμένου θεραπευτή. Οι τεχνικές Δεκτικής Μουσικοθεραπείας GIM (Guided Imagery and Music) και MI (Music and Imagery) αποτελούν δύο από τα βασικότερα και ευρέως χρησιμοποιούμενα μοντέλα Μουσικοθεραπείας. Μέσω ακρόασης ειδικά διαμορφωμένων προγραμμάτων κλασικής, κυρίως, μουσικής εγείρονται στον θεραπευόμενο εικόνες, αναμνήσεις, σκέψεις, σωματικές αισθήσεις και συναισθήματα. Στοιχεία της μουσικής όπως ο ρυθμός, η μελωδία, η αρμονία κ.ά. χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν μουσικά όργανα, φωνή, σωματική κίνηση και άλλα μέσα για να αποδώσουν τα συναισθήματα τους . Η διαδικασία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο αλλά και με τους άλλους γύρω τους. Ενδεικτικά, πεδία θεραπείας αποτελούν το stress και άγχος, ψυχικό τραύμα, χρόνιες παθήσεις, διατροφικές διαταραχές, καθώς και η ατομική ανάπτυξη – αυτοβελτίωση. Η εμπειρία αυτή στο τέλος κάθε συνεδρίας επεξεργάζεται και εμβαθύνεται.

Το βιωματικό εργαστήρι αφορά φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, θεραπευτές ψυχικής υγείας, μουσικούς, θεατρολόγους, γονείς.

Το βιωματικό εργαστήρι είναι δωρεάν για όλους. Η κράτηση θέσων είναι υποχρεωτική. Ο αριθμός κρατήσεων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για τη συμμετοχή σας είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid τεστ των τελευταίων 48 ωρών καθώς και αστυνομικής ταυτότητας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Παρουσίαση : Σωτήρης Υφαντής: Ιατρός, Μουσικοθεραπευτής,Μουσικός.

Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00
PARTS PATRAS ARTS
Σατωβριάνδου 31
τηλ: 2610005252

Σωτήρης Υφαντής Ιατρός – Μουσικοθεραπευτής - Μουσικός
Ο Σωτήρης Υφαντής είναι ιατρός ειδικευόμενος στην ψυχιατρική, εκπαιδευόμενος στη Μουσικοθεραπεία, με επιπλέον σπουδές στη μουσική.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι ειδικευόμενος ψυχιατρικής ενηλίκων στο ΠΓΝΠ. Παράλληλα ολοκλήρωσε με Άριστα τις σπουδές του στα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης,Φυγής και Πιάνου. Παρακολουθεί το 2ο έτος διπλώματος σύνθεσης ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στη Μουσικοθεραπεία GIM και MI στη Διεπιστημονική εταιρεία μουσικοθεραπείας και έρευνας Sonora.
Έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει διαδικτυακή σειρά μαθημάτων Μουσικοθεραπείας - Centre of excellence καθώς και σειρά βιωματικών σεμιναρίων Μουσικοθεραπείας και Παιδοψυχολογίας.
Στο Parts Patras arts αναλαμβάνει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας.