Τα Πρωτοκλήτεια ξεκινούν, βρισκόμαστε σχεδόν ένα μήνα πριν από την εορτή του Πολιούχου της Πάτρας, του Αγίου Ανδρέα και το μεγάλο ερώτημα για τους πιστούς, αλλά και για την τοπική εκκλησία είναι αν η γιορτή αυτή πραγματοποιηθεί και τελεστούν οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Αν δηλαδή διεξαχθεί η λιτανεία της ιερής εικόνας και της Τίμιας Κάρας του Πρωτοκλήτου και αν πραγματοποιηθεί το μαζικό προσκύνημα στους ναούς του Αγίου Ανδρέα, την παραμονή και ανήμερα της μεγάλης εορτής αυτής της πόλης.

Η απάντηση είναι ότι όλα θα κριθούν από την υγειονομική πορεία της περιοχής και η αλήθεια είναι ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά στην Πάτρα και την διασπορά που υπάρχει, δύσκολα θα γίνει μαζικό προσκύνημα στον ναό, έτσι όπως το είχαμε συνηθίσει τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Μαζικό προσκύνημα στον ναό του Αγίου Ανδρέα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαίνει πάνω από 80.000 πιστοί να περνούν από την εκκλησία μέσα σε δύο ή και τρεις μέρες. Κάτι τέτοιο σε εποχές πανδημίας και έξαρσης του ιού, θα ήταν αυτοκτονία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το όλο ζήτημα απασχολεί από τώρα την τοπική εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολη που βλέπει τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν. Έτσι βρίσκεται σε συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό της, όσο και με τις αρχές για το τι μπορεί να γίνει, προκειμένου με κάποιον τρόπο να τελεστεί το προσκύνημα, αλλά και οι εκδηλώσεις.

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί το προσκύνημα, αλλά υπό συνθήκες ελέγχων, αποστάσεων ασφαλείας και μέτρων προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Το κάλεσμα του Μητροπολίτη σε πιστούς και ιερείς

Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος μιλώντας στους δημοσιογράφους για τα Πρωτοκλήτεια κάλεσε τους πιστούς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο και τα όσα έχουν οριστεί από την Οικουμενική Σύνοδο.

Κάλεσε επίσης και τους ιερείς, αλλά και τους ανθρώπους της εκκλησίας να εμβολιαστούν όσο γίνεται πιο άμεσα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους γύρω τους.

Να αναφέρουμε ότι και στην τοπική εκκλησία της Πάτρας υπάρχουν γύρω στους οχτώ με δέκα ιερείς που θεωρούνται αρνητές και είναι κατά του εμβολίου, παρασύροντας με την στάση τους και αρκετούς πιστούς.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με το που κυμαίνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων κληρικών της πόλης.