Ένα από τα πολλά και σημαντικά ζητήματα που καίνε αυτή την περίοδο τον δήμο της Πάτρας και τα στελέχη της δημοτικής αρχής, είναι το θέμα της απογραφής.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι στατιστικές υπηρεσίες θα ξεκινήσουν να κάνουν την απογραφή του πληθυσμού τόσο των μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και της περιφέρειας της επικράτειας.

Το μήνυμα που έδωσε τις προάλλες ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης, για μην λείψει κανένας δημότης από την απογραφή και να συμμετάσχουν όλοι σε αυτή, δεν ήταν καθόλου τυχαίο.

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας ύστερα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες και που αποτελεί τον κανόνα των όσων απογραφών έχουν γίνει.

Όμως ο κανόνας αυτός πάει να σπάσει. Ο πληθυσμός της πλέον με βάση την απογραφή του 2011 είναι στους 167.446, ενώ ο πληθυσμός του Δήμου (είναι διαφορετικά τα στάνταρ) στην ίδια χρονιά ανέρχεται σε 213.984 κατοίκους.

Το Ηράκλειο έχει πλησιάσει - αν δεν έχει ξεπεράσει ήδη - τον πληθυσμό της Πάτρας και με βάση τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί των απογραφών, διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση από τις μεγαλύτερες πόλεις της επικράτειας.

Πιο συγκεκριμένα στην απογραφή του 2011 είχε 140.730 πληθυσμό, όμως το 2014 στην τροποποίηση των στοιχείων της απογραφής, είχε φτάσει τους 173. 993 κατοίκους, με το σύνολο της αστικής περιοχής να αριθμεί 211.370. 

Αναπτυσσόμενο το Ηράκλειο

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν τότε η νέα απογραφή θα έχει αυτή την "έκπληξη" (αν και για όσους γνωρίζουν δεν θα είναι και τόσο μεγάλη), βγάζοντας την Πάτρα από την τρίτη θέση.

Βλέπετε, η πόλη του Ηρακλείου ανακηρύχθηκε για το έτος 2017 ως η ταχύτερα τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή στην Ευρώπη, ενώ αναδείχθηκε η 19η πόλη στην Ευρώπη για το 2018 με 3,4 εκατομμύρια αφίξεις. Τα στοιχεία αυτά προφανώς και φέρνουν νέους κατοίκους σε μία πόλη. 

Αντίθετα, στην Πάτρα δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφυγαν και έπαυσαν να είναι μόνιμοι κάτοικοι της, με πολλούς από τους νέους να πηγαίνουν στο εξωτερικό και άλλους να φεύγουν από την πόλη, πηγαίνοντας κυρίως στην Αθήνα ή σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κάποιοι το μεταφράζουν αυτό ως συνέπεια της ανεργίας, των ελάχιστων θέσεων εργασίας και του κλεισίματος των εργοστασίων που έδιναν δουλειές στους Πατρινούς τις περασμένες δεκαετίες.

Οι συνέπειες της πτώσης

Ποια όμως θα είναι η συνέπεια αν στην νέα απογραφή που είναι να γίνει ξεπεράσει το Ηράκλειο σε πληθυσμό την Πάτρα και γιατί καίγεται ο δήμαρχος της;

Η συνέπεια έχει να κάνει με το οικονομικό και τα έργα που είναι να γίνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Τα μεγαλύτερα σε ύψος κονδύλια που έπαιρνε δικαιωματικά η Πάτρα ως τρίτη πόλη, τόσο από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όσο και από τα κρατικά, θα μειωθούν σημαντικά.

Παράλληλα θα λιγοστέψουν και τα χρηματοδοτούμενα έργα. Σε μία περίοδο που η Πάτρα είναι να διεκδικήσει την χρηματοδότηση σημαντικών έργων, όπως για παράδειγμα την ανάπλαση της παραλιακής της ζώνης, τη δημιουργία ενός νέου βιολογικού καθαρισμού και τόσα ακόμα, αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της πόλης.

Οπότε η απογραφή και το αποτέλεσμα της έχει να κάνει με το αύριο της Πάτρας.