«Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα» χαρακτήρισε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά τη σημερινή καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα λίαν αποτελεσματικό χάπι κατά της Covid-19 που μειώνει δραστικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου, κατά 89%.

Πρόκειται για το δεύτερο χάπι, μετά από εκείνο της Merck, που ειδικοί και Αρχές ευελπιστούν ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη μάχη κατά της πανδημίας. «Τα νέα αυτά έρχονται σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση στις 9 Νοεμβρίου του 2020 του εμβολίου κατά της Covid-19», δήλωσε ο Μπουρλά στο CNN. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι μεταξύ των ασθενών υψηλού κινδύνου αντί να καταλήξουν δέκα στο νοσοκομείο, μόνον ένας θα πάει και πιθανώς ελάχιστοι – και αν – θα πεθάνουν. Η κυκλοφορία του χαπιού αυτού θα σώσει εκατομμύρια ζωές». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «χωρίς τους εμβολιασμούς και τις ενισχυτικές δόσεις δεν θα καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε τον κορωνοϊό, αλλά επειδή τα εμβόλια δεν είναι κατά 100% αποτελεσματικά, και δεν τα κάνουν όλοι, αντιμετωπίζουμε τη δυσάρεστη κατάσταση με τις κατάμεστες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Τώρα, όμως, έχουμε μια λύση γι’ αυτό. Δεν αφορά στην πρόληψη της Covid-19, αλλά για τη θεραπεία των ατυχών που νοσούν απ’ αυτήν».

Ερωτηθείς αναφορικά με κάποιες « δυσάρεστες επιπτώσεις» που ανέφερε το ανακοινωθέν της Pfizer για το χάπι, ο Mπουρλά εξήγησε ότι αφορούν σε συμπτώματα που αναμένονται από την Covid-19, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και διάρροια και ότι μόλις το 1,7% εκείνων που έλαβαν το χάπι κατά τις κλινικές δοκιμές αντιμετώπισαν «σοβαρές δυσάρεστες συνέπειες», έναντι ποσοστού 6% εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).