Η Pfizer δήλωσε την Παρασκευή ότι το εύκολο στη χορήγηση χάπι της Covid-19, που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIV, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Είναι τώρα το δεύτερο αντιικό χάπι πίσω από το Merck's που επιδεικνύει ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία του Covid με το πρώτο σημάδι της ασθένειας. Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα θα αλλάξει το παιχνίδι στη συνεχιζόμενη παγκόσμια μάχη πανδημίας. Η Pfizer είπε ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα της στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων «το συντομότερο δυνατό».

Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Το φάρμακο για τον HIV βοηθά στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του χαπιού Pfizer, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, είπε η εταιρεία.

Η εταιρεία είπε ότι τα δεδομένα της για το φάρμακο βασίζονται σε μια μελέτη μεσαίου έως αργού σταδίου 1.219 ενηλίκων που είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική πάθηση και μια εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη μέσα σε μια περίοδο πέντε ημερών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Η Pfizer είπε ότι υπήρξαν έξι νοσηλεία και μηδενικοί θάνατοι από τους 607 συμμετέχοντες στη δοκιμή που έλαβαν το χάπι σε συνδυασμό με το φάρμακο HIV εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συγκρίνεται με 41 νοσηλεία και 10 θανάτους από τα 612 άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

«Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο υποψήφιος αντιιικός μας υποψήφιος από του στόματος, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει τη ζωή των ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από COVID-19 και να εξαλείψει έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla. σε δήλωση.

Σε αντίθεση με το ενδοφλέβιο φάρμακο ρεμδεσιβίρη της Gilead Sciences, τα φάρμακα της Pfizer και της Merck μπορούν να ληφθούν από το στόμα. Ενώ οι εμβολιασμοί παραμένουν η καλύτερη μορφή προστασίας από τον ιό, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ελπίζουν ότι χάπια όπως αυτά θα εμποδίσουν την εξέλιξη της νόσου σε όσους μολυνθούν και θα αποτρέψουν τα ταξίδια στο νοσοκομείο.

Η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics δήλωσαν την 1η Οκτωβρίου ότι έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που, όταν χορηγείται μόνο του, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% για ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid.

Το αντιιικό χάπι της Merck εγκρίθηκε από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας την Πέμπτη.

Ο Τζούν Ρέιν, διευθύνων σύμβουλος της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι το χάπι Merck θα διευκολύνει σημαντικά τη θεραπεία του Covid, μιας ασθένειας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. .

Ο Μπουρλά είπε στο CNBC τον Απρίλιο ότι το χάπι της Pfizer θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στους Αμερικανούς μέχρι το τέλος αυτού του έτους.