Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες για το έργο της ανάπλασης της Κάτω πόλης από τη στιγμή που ο ανάδοχος έχει βγει μέσα από τον διαγωνισμό που έγινε. 

Πρόκειται για την δεύτερη εργολαβία της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, μετά από αυτή της ανάπλασης της άνω, οι εργασίες της οποίας ήδη έχουν ξεκινήσει, πάντα στο πλαίσιο του συνολικού έργου που έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη 2014 -2020.

Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της κάτω πόλης είναι η εργολαβία με τον υψηλότερο προϋπολογισμό που φτάνει σχεδόν τα 11.000 ευρώ και μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η πεζοδρόμηση της Μαζιώνος που θα αλλάξει ουσιαστικά τον κυκλοφοριακή χάρτη και θα ξεκινά από την οδό Αράτου, φτάνοντας έως και την Γούναρη.   

Η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, θα αφορά τη ρίψη κυβόλιθων στο κομμάτι αυτό που έχει σχεδιαστεί για να μετατραπεί σε πεζόδρομο, οι οποίοι θα έχουν διάφορα ομοιόμορφα σχήματα που θα δένουν αρμονικά μεταξύ τους, αλλά και με τον χαρακτήρα των κτιρίων της οδού.

Θα είναι ο μεγαλύτερος σε πλάτος πεζόδρομος της Πάτρας και έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο για να γίνει και ο πιο εμπορικός, σε μια οδό που έτσι και αλλιώς έχει έναν κατεξοχήν εμπορικό χαρακτήρα.

Η Μαιζώνος θα έχει μία πλήρη πεζοδρόμηση στο κομμάτι από την Αράτου (ή Κολοκοτρώνη αν περάσει η κυκλοφοριακή μελέτη που μιλάει για την αντιδρόμηση της Αράτου) έως την Γούναρη, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, εκτός των ποδηλάτων.


Οι επεκτάσεις των πεζόδρομων

Από την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος θα προκύψουν όμως και νέες πεζοδρομήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ανάπλασης της κάτω πόλης θα πεζοδρομηθεί το κομμάτι της Αγίου Νικολάου από το ύψος της Μαιζώνος έως την Κορίνθου, ενώ το υπόλοιπο από την Κορίνθου έως την Κανακάρη και από την Κανακάρη έως την Αλεξάνδρου Υψηλάντου προβλέπεται να γίνει ποδηλατόδρομος.

Από εκεί και πέρα θα πεζοδρομηθεί και το κομμάτι της Γεροκωστοπούλου που ξεκινά από την Ρήγα Φεραίου και φτάνει την Αγίου Ανδρέου. Επέκταση του πεζόδρομου με τη ρίψη κυβόλιθων θα γίνει επίσης και στο τέρμα της Ρήγα Φεραίου που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Εκτός αυτού θα πεζοδρομηθεί το κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων, από το ύψος της Ρήγα Φεραίου έως την Αγίου Ανδρέου και από το ύψος της Αγίου Ανδρέου έως την Όθωνος Αμαλίας (στην μία πλευρά του δρόμου από την άλλη θα διέρχονται τα οχήματα που θα μπαίνουν στο κέντρο από την Ακτή Δυμαίων), ενώ ανοικτό παραμένει το τι θα γίνει με το πάνω μέρος της Τριών Ναυάρχων και το αν πεζοδρομηθεί (η μια πλευρά είναι ήδη πεζοδρομημένη, ενώ υπάρχει και το δρομάκι που ξεκινά από την Αθανασίου Διάκου και φτάνει στο ιστορικό καταφύγιο).


Δύο ακόμα μεγάλοι πεζόδρομοι

Πέρα από αυτές τις προεκτάσεις των ήδη διαμορφωμένων πεζόδρομων, το σχέδιο της ανάπλασης της κάτω πόλης περιλαμβάνει και δύο ακόμα μεγάλες πεζοδρομήσεις.

Πιο συγκεκριμένα την πεζοδρόμηση με κυβόλιθους της Αλεξάνδρου Υψηλάντου από το ύψος της πλατείας Μαρκάτο έως την Δημητρίου Βότση αμέσως μετά την εκκλησία της Παντάνασσας.

Επίσης ο δρόμος της οδού Κανάρη που αυτή τη στιγμή είναι πεζόδρομος μόνο για τα μάτια του κόσμου θα γίνει κανονικός, με τη ρίψη κυβόλιθων που θα ξεκινούν ακριβώς κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και θα καταλήγουν στην πλατεία Πίνδου.

Τέλος, στις κάθετες οδούς του ιστορικού κέντρου της κάτω πόλης (από την πλατεία Όλγας ουσιαστικά έως και την Τριών Ναυάρχων) θα διαμορφωθούν ποδηλατόδρομοι που θα ενώνονται με τον παραλιακό ποδηλατόδρομο οι εργασίες του οποίου ήδη έχουν ξεκινήσει και προχωρούν.