Ας πούμε κάτι ευχάριστο και ας αφήσουμε τα μέτρα προστασίας και τα αυξημένα κρούσματα στην άκρη.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, η αντίστροφη μέτρηση για τον ερχομό τους έχει ξεκινήσει και μαζί με αυτήν έχουν αρχίσει και οι προετοιμασίες στα ζαχαροπλαστεία της Πάτρας για την υποδοχή αυτής της μαγευτικής περιόδου.

Ήδη, από του Αγίου Δημητρίου και μετά, η πλειοψηφία των ζαχαροπλαστείων, έχει ξεκινήσει και βγάζει στην βιτρίνα τα πρώτα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αλλά κα όλες τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές που αγαπούν οι μικροί και οι μεγάλοι.

Οι προετοιμασίες αυτές θα κορυφωθούν παραδοσιακά τις μέρες του Νοεμβρίου και έτσι ειδικά στην Πάτρα μέχρι του Αγίου Ανδρέα, του πολιούχου της πόλης, όλα θα είναι έτοιμα για την περίοδο των γιορτών. «Πράγματι οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει στα ζαχαροπλαστεία της πόλης για τα Χριστούγεννα και γενικότερα για την εορταστική περίοδο.

Τα πρώτα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν βγει, ο κόσμος έρχεται να δοκιμάσει τα γλυκά μας και μέσα στα ζαχαροπλαστεία υπάρχει μα χαρούμενη και γιορταστική ατμόσφαιρα, έτσι όπως χρειάζεται και το απαιτούν οι μέρες που έρχονται» τονίζει από ο πρόεδρος της ένωσης ζαχαροπλαστείων Πάτρας, Ταξιάρχης Κάππας.

Είναι η περίοδος του έτους που τα ζαχαροπλαστεία έχουν συνήθως την περισσότερη κίνηση, από τις αρχές Νοεμβρίου έως και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και φέτος όλοι ευελπιστούν ότι οι γιορτές που έρχονται θα πραγματοποιηθούν με το ανάλογο χαρούμενο κλίμα και την αντίστοιχη προσέλευση στα μαγαζιά.

Το μεγάλο "αγκάθι" για τη φετινή χρονιά αποτελεί βέβαια το "κύμα" ακρίβειας που πλήττει και τα ζαχαροπλαστεία. Οι πρώτες ύλες που δίνονται από τις βιομηχανίες στους ζαχαροπλάστες για να φτιάξουν τα γλυκά τους, έχουν πάρει μια αύξηση σε όλα τα είδη που φτάνει το 25% με 30%.

Τα περισσότερα από τα ζαχαροπλαστεία έχουν την πρόθεση να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. 


Συγκράτηση των τιμών, χωρίς να πέσει η ποιότητα

Όμως μαζί με αυτές τις αυξήσεις υπάρχει και το κόστος της ενέργειας αφού τα ζαχαροπλαστεία είναι από τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Ήδη οι λογαριασμοί που έχουν φτάσει στα μαγαζιά του κλάδου δείχνουν μία αύξηση που ξεπερνάει το 100%.«Είναι θέμα του καταστήματος το τι θα κάνει για να αντιμετωπίσει αυτό το τρομερό κύμα ακρίβειας. Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν αναγκαστικά κάνει μια μικρή αύξηση στα είδη τους, υπάρχουν όμως και άλλα που δεν έχουν κάνει. 

Το δεδομένο είναι ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλους τους συναδέλφους για να συγκρατήσουν τις τιμές, ενώ εξίσου δεδομένο ότι κανείς από τους ζαχαροπλάστες δεν θα δεχθεί να μειώσει την ποιότητα των προϊόντων του για να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση» τονίζει ο κ. Κάππας και προσθέτει:

«Ελπίζουμε και προσδοκούμε από τον κόσμο να μας τιμήσει και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των ζαχαροπλαστείων και να έρθει τις μέρες των γιορτών στα καταστήματα μας γιατί η ποιότητα των προϊόντων μας είναι υψηλή και αξίζει. Εκτός αυτού υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις».