Τα οφέλη και τους κινδύνους για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών αξιολογεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) που μέχρι τον Δεκέμβριο θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση για την επέκταση χρήσης του εμβολίου της Pfizer σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις επιστημονικές μελέτες, τα παιδιά, αν και σε χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες, μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο αξιωματούχος επανέλαβε τη σημασία να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι άνθρωποι, δεδομένης και της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη ήδη έχουν αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις και αναμένεται επέκταση των αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό.

Σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου Janssen, της Johnson&Johnson 6 μήνες μετά την 1η δόση, o Μ. Καβαλέρι τόνισε ότι αναμένονται τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.

Για τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του κορωνοϊού, ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του ΕΜΑ, εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τουλάχιστον 3 θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό των εγκύων, ο κ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, καθώς και οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να προβληθούν από τη νόσο. Την ίδια ώρα, μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης. «Υποστηρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την απόφαση των αρχών των κρατών-μελών να συστήσουν τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ.