Η προπόνηση του εγκεφάλου έχει δύο βασικές αρχές: ποικιλία και έξαψη της περιέργειας. Οταν μια δραστηριότητα γίνεται υπερβολικά εύκολη για εσάς, τότε πρέπει να επιχειρήσετε μια αλλαγή. Για παράδειγμα, αν μπορείτε να λύσετε το σταυρόλεξο… στον ύπνο σας, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε σε μια νέα πρόκληση για να εξασφαλίσετε μια καλύτερη προπόνηση για τον εγκέφαλό σας. Η περιέργεια για τον κόσμο γύρω σας, το πώς λειτουργεί και πώς μπορείτε να τον καταλάβετε θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά. Αξιοποιήστε λοιπόν τις παρακάτω ιδέες για να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, όπως αναφέρει το vita.

Γυμνάστε το σώμα σας, τονώστε το μυαλό σας

Η σωματική άσκηση γυμνάζει και τον εγκέφαλό σας. Καθώς γυμνάζετε το σώμα σας, ο εγκέφαλός σας πρέπει να μάθει νέες μυϊκές δεξιότητες, να εκτιμήσει την απόσταση και να εξασκήσει την ισορροπία. Επίσης, καθώς γυμνάζεστε, το σώμα σας εκκρίνει ένα ευρύ φάσμα νευροχημικών, συμπεριλαμβανομένων των αυξητικών παραγόντων που διεγείρουν τα εγκεφαλικά κύτταρα στην περιοχή του ιππόκαμπου. Αυτή είναι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για την αποθήκευση μακροχρόνιων αναμνήσεων. Σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease» διαπίστωσε βελτίωση κατά 47% στη μνήμη ανθρώπων που έκαναν αερόβια γυμναστική για έναν χρόνο.
Παίξτε

Τα παιχνίδια που απαιτούν σκέψη είναι ένας υπέροχος τρόπος για να προκαλέσετε τον εγκέφαλό σας. Το suduko, τα σταυρόλεξα, τα παζλ, ακόμη και ορισμένα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν όλα να βελτιώσουν την ταχύτητα και τη μνήμη του εγκεφάλου σας. Αυτά τα παιχνίδια βασίζονται στη λογική, στις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, στα μαθηματικά και πολλά άλλα, ενώ παράλληλα είναι διασκεδαστικά.
Κάντε διαλογισμό

Ο καθημερινός διαλογισμός είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για την υγεία του μυαλού και του σώματός σας. Ο διαλογισμός όχι μόνο σας χαλαρώνει, αλλά επίσης λειτουργεί για τον εγκέφαλό σας ως προπόνηση. Δημιουργώντας μια διαφορετική ψυχική κατάσταση, εμπλέκετε τον εγκέφαλό σας σε μια νέα και ενδιαφέρουσα… προπόνηση.
Μην ξεχνάτε τα καλά λιπαρά

Ο εγκέφαλός σας αγαπά τα «καλά» λιπαρά. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, λιναρόσπορο και λιπαρά ψάρια. Φροντίστε να τρώτε περισσότερο από αυτά τα τρόφιμα και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.
Διαβάστε κάτι διαφορετικό

Τα βιβλία είναι γεμάτα με άπειρους ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πληροφορίες και γεγονότα. Δοκιμάστε λοιπόν να αφήσετε για λίγο το αγαπημένο σας είδος βιβλίων και να πειραματιστείτε με ένα άλλο. Αν διαβάζετε συνήθως βιβλία Ιστορίας, δοκιμάστε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα.
Διαβάστε ξένους συγγραφείς, κλασικούς και ζητήστε από τους φίλους σας να σας δανείσουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Ετσι, θα δώσετε στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να προπονηθεί σκεπτόμενος διαφορετικές χρονικές περιόδους, πολιτισμούς και λαούς.
Μειώστε τη ζάχαρη στη διατροφή σας

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της γνωστικής εξασθένησης. Ερευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε κακή μνήμη και αλλαγές στον εγκέφαλο.
Πείτε ιστορίες

Οι ιστορίες είναι ένας τρόπος να εδραιώνουμε τις αναμνήσεις μας, να ερμηνεύουμε τα γεγονότα και να μοιραζόμαστε στιγμές. Εξασκηθείτε στην αφήγηση των ιστοριών σας, νέων και παλιών, έτσι ώστε να είναι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές. Ορισμένες βασικές τεχνικές αφήγησης θα βοηθήσουν πολύ στο να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των γύρω σας τόσο για εσάς όσο και για αυτά που έχετε να πείτε.
Δοκιμάστε μια καινούργια απασχόληση

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Εχουμε χόμπι και ασχολίες που θα μπορούσαμε να κάνουμε επί ώρες. Αλλά όσο περισσότερο κάτι γίνεται «δεύτερη φύση» σας, τόσο λιγότερο πρέπει να δουλέψει ο εγκέφαλός σας για την εκτέλεσή του. Για να βοηθήσετε πραγματικά τον εγκέφαλό σας να παραμείνει νέος, αμφισβητήστε τον. Δοκιμάστε έναν διαφορετικό δρόμο για το σουπερμάρκετ, χρησιμοποιήστε το αντίθετο χέρι σας για να ανοίξετε τις πόρτες και ξεκινήστε ένα καινούργιο χόμπι. Ολα αυτά θα αναγκάσουν τον εγκέφαλό σας να ξυπνήσει από τις παγιωμένες συνήθειές του και να δώσει προσοχή ξανά.
Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς

Ενώ εσείς κοιμάστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχατε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό σας. Συγκεκριμένα, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην ενοποίηση της μνήμης, μια διαδικασία κατά την οποία οι βραχυπρόθεσμες μνήμες ενισχύονται και μετατρέπονται σε αναμνήσεις μακράς διαρκείας. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί από έρευνες με κακή μνήμη, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητά σας και να κοιμάστε επαρκώς κάθε βράδυ.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί νευροτοξικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βλάψουν (και) τον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη.