Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, αλλά θα χρειαστούν ακόμη μήνες μέχρις ότου ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 ξεπεράσει τα εναπομείναντα γραφειοκρατικά εμπόδια κι αρχίσει να στέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Nord Stream 2, που πυροδοτεί ανησυχίες για τον έλεγχο της ροής ενέργειας προς την Ευρώπη από το Κρεμλίνο, και περιμένει την πιστοποίησή του από τις εθνικές Αρχές και την ΕΕ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου κι υπογράμμισε ότι ο Nord Stream 2 μπορεί να ενεργοποιηθεί «την επόμενη ημέρα» της επίσημης πιστοποίησής του.

Ωστόσο ο αγωγός, όπως σημειώνει το Bloomberg, ίσως να μην τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Μάιο, εφόσον οι εποπτικές Αρχές χρησιμοποιήσουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο. Η γερμανική κυβέρνηση υπό την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στήριξε το πρότζεκτ παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ και ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων καθώς και της Ουκρανίας και με τον Όλαφ Σολτς στο τιμόνι της δύσκολα θα αλλάξει γραμμή. Ωστόσο, οι Πράσινοι, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στον τρικομματικό συνασπισμό «φανάρι» διαφωνούν εδώ και καιρό και ο συμπρόεδρός τους, Ρόμπερτ Χάμπεκ, που θα παίξει ηγετικό ρόλο σε όποια νέα γερμανική κυβέρνηση, επανέλαβε χθες ότι ο Nord Stream 2 θα πρέπει να συμβαδίζει με τους κανόνες της ΕΕ κατηγορώντας τη Ρωσία ότι τον χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης. Πάντως η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων έχει περιθώριο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου για να εκδώσει ένα σχέδιο απόφασης αναφορικά με την πιστοποίηση, που φαίνεται να είναι δεδομένη ματά την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας περί τα τέλη Οκτωβρίου ότι ο Nord Stream 2 δεν συνιστά απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και της ΕΕ.

Το σχέδιο απόφασης θα παραδοθεί στη συνέχεια στην Κομισιόν, που θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσον ο Nord Stream 2 πληροί τους κοινοτικούς κανόνες, που ορίζουν ότι η μεταφορά φυσικού αερίου είναι ξεχωριστή δραστηριότητα από την παραγωγή και τις πωλήσεις. Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι, πάντως, δεσμευτική. Η ΕΕ έχει δύο μήνες προθεσμία να καταλήξει, διάστημα που μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα δίμηνο. Και μόνον τότε θα μπορέσουν οι αρμόδιες Αρχές στη Γερμανία να προχωρήσουν στην πιστοποίηση του αγωγού – εκτός κι αν οι γραφειοκράτες επισπεύσουν τη διαδικασία εφόσον ενταθούν τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης.