Μέχρι την άνοιξη του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο παλαιό Αρσάκειο της Πάτρας που ήδη έχει αλλάξει όψη εξωτερικά, ενώ στους εσωτερικούς του χώρους έχει υποστεί αρκετές βελτιώσεις.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή το έργο, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν και στον κατασκευαστικό τομέα με όλο αυτό που συνέβη με την πανδημία, αλλά και την εκτόξευση των οικοδομικών υλικών, με το κύμα της ακρίβειας, δεν έχει καθυστερήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο, το κτίριο ήταν σε κακή κατάσταση, υπήρχαν αρκετά πράγματα που χρειάζονταν να επιδιορθωθούν, ενώ επιπλέον προβλήματα δημιούργησε το αποχετευτικό, με τους βόθρους του κτιρίου που κατέληγαν σε υπόνομους. Παρόλα αυτά οι εργασίες προχώρησαν και βρίσκονται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το έργο έχει τελειώσει.

Τα συνεργεία του ανάδοχου που έχουν αναλάβει το έργο έχουν πάρει ρητή εντολή να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του κτιρίου, αντίθετα να αναδειχτούν στοιχεία που συνάδουν με την πολιτιστική κληρονομιά της Πάτρας και την αρχιτεκτονική της ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται η ανάλογη προσοχή στις εργασίες τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Ένα μέγαρο σημείο αναφοράς για την πόλη

Με που θα ολοκληρωθούν αυτές θα χρειαστεί να γίνουν μελέτες για το θέμα της διαμόρφωσης των χώρων, αλλά και  της τεράστιας συνεδριακής αίθουσας του κτιρίου.

Επίσης μια ακόμα μελέτη που θα πρέπει να γίνει αφορά τη διαμόρφωση του προαυλείου χώρου, οι εργασίες του οποίου δεν είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κονδύλι, άρα θα πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι.

Ο προαύλειος χώρος θα διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο που θα έχει την δυνατότητα για να φιλοξενήσει συναυλίες  εκδηλώσεις, καθώς το Αρσάκειο δεν θα είναι απλά ένα δημαρχιακό μέγαρο που θα αρκείται στα διοικητικά του καθήκοντα

Θα είναι ένας χώρος με πολιτιστικές προεκτάσεις οι οποίες θα καταλήγουν στην ανάδειξη της ιστορίας και της σημασίας αυτού του κτιριακού συγκροτήματος που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας. Με λίγα λόγια ένα δημαρχείο αντάξιο της ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής ταυτότητας που έχει πίσω της αυτή η πόλη.

Απαλλάσσεται από ένα σημαντικό πάγιο έξοδο

Πάντως, στο κτίριο αυτό θα εγκατασταθούν το σύνολο σχεδόν των δημοτικών υπηρεσιών  και η πλειοψηφία των αντιδημάρχων, αλλά και το γραφείο του δημάρχου.

Με αυτόν τον τρόπο θα ελευθερωθεί ο δήμος από ένα υψηλό μίσθωμα που δίνει κάθε μήνα για τη στέγαση των υπηρεσιών και των γραφείων του, σε διάφορα σημεία της πόλης.

Παράλληλα, με τη μεταφορά των υπηρεσιών του στο παλαιό Αρσάκειο αποκτά την δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα κτίρια που του ανήκουν στην δεξιά πλευρά της Μιαζώνος, κάτω από το σημερινό δημαρχιακό μέγαρο και να αποκτήσει ένα έσοδο για το ταμείο του, με τους χώρους αυτούς να γίνονται εμπορικά καταστήματα, όπως ήταν κάποτε.

Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι σε ένα μεγάλο τμήμα των χώρων αυτών θα επεκταθεί η παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη, αλλά και η δημοτική πινακοθήκη. Σημειώνουμε ότι οι εργασίες στην εξωτερική όψη του σημερινού δημαρχιακού μεγάλου συνεχίζονται.

Πάντως παραμένει ανοικτό το τι θα γίνει και πώς θα αξιοποιηθεί το κτίριο αυτό, με την δημοτική αρχή να έχει διάφορες σκέψεις που ξεκινούν από την λειτουργεία ενός μουσείου για τον δήμο και καταλήγουν στην χρήση του για ειδικές περιπτώσεις μεγάλων προσωπικοτήτων που έρχονται στην Πάτρα.