Η επόμενη κυβέρνηση της Τσεχίας δεν θα υιοθετήσει το ευρώ, δήλωσε ο άνδρας που θα γίνει πιθανότατα ο υπουργός Οικονομικών της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού.

Αν και τα πέντε κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό τάσσονται γενικά υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον, το θέμα δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
«Να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας»

«Θα πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας, άρα ακόμη κι αν κάποιος ήθελε (το ευρώ), δεν θα δοκιμάσουμε να μπούμε τώρα, γιατί δεν πληρούμε τα κριτήρια», δήλωσε ο Ζμπίνεκ Στανιούρα του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS), που ετοιμάζεται για τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, το δημοσιονομικό κενό θα φθάσει το 7,7% του ΑΕΠ φέτος, διπλάσιο και πλέον του 3% που απαιτείται για την είσοδο μιας χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Στανιούρα βλέπει ακόμη ένα λόγο να μην υιοθετηθεί το ευρώ τώρα.

«Είναι μια θέση που έχουμε εδώ και καιρό ότι θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε το ευρώ μόνο όταν θα είναι καλό για την Τσεχική Δημοκρατία, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα», είπε ο Στανιούρα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Στόχος νέα κυβέρνηση στην Τσεχία ως τις 8 Νοεμβρίου

Ο συνασπισμός επιδιώκει να διαμορφώσει την κυβερνητική ατζέντα και να κατανείμει τα υπουργικά χαρτοφυλάκια έως τις 8 Νοεμβρίου, όταν η νεοεκλεγείσα κάτω βουλή του Κοινοβουλίου συνέλθει για πρώτη φορά.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σε μια εκλογική βραδιά που εξελίχθηκε σε θρίλερ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, αποδυναμωμένος και από τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, βρέθηκε να υπολείπεται του κεντροδεξιού κόμματος μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το ODS του Στανιούρα, το πιο ισχυρό μέλος του πιθανού συνασπισμού, είναι επίσης το πιο επιφυλακτικό απέναντι στο ευρώ στο πλαίσιο του συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 8ης και 9ης Οκτωβρίου και αναμένεται να αντικαταστήσει την τρέχουσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.
Οι Πειρατές θέλουν το ευρώ στην Τσεχία

Οι Πειρατές, στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος του συνασπισμού σε ό,τι αφορά το ευρώ, και το μικρότερο κόμμα στον εκκολαπτόμενο συνασπισμό, δεσμεύθηκαν στη διακήρυξή τους να φέρουν τη χώρα στον προθάλαμο του ευρώ, τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM-2, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναφορά σε βήματα προς μια ενδεχόμενη είσοδο στο ευρώ στο πρόγραμμα του νέου συνασπισμού που αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.