Αρχίζει να θυμίζει το σκηνικό του περασμένου Νοεμβρίου η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και το γεγονός αυτό έχει φέρει ανησυχία στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Τα προβλήματα, όμως, παρόλο που η πίεση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη παραμένουν τα ίδια και δεν αλλάζουν, τη στιγμή που τα κενά είναι γνωστά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το διάστημα αυτό τα κενά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας εξαιτίας της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι 120.

Ο αριθμός των ανεμβολίαστων έχει μειωθεί, αρκετοί από αυτούς που δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αναγκάστηκαν να το κάνουν, όμως, από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει ακόμα προσλήψεις για να καλύψουν τις θέσεις αυτές, τα κενά υπάρχουν.

Είναι απαραίτητο για να μπορέσει να ανταποκριθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα στην πίεση που αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα μετά την έξαρση του ιού, οι διαδικασίες των προσλήψεων να προχωρήσουν άμεσα.

Εξάλλου δεν είναι μόνο αυτά τα κενά. Γύρω στα 150 άτομα έχουν μπει σε διαδικασία για να πάρουν τη σύνταξη τους, κατά συνέπεια έχουν σταματήσει την εργασία τους.

Το κύμα των συνταξιοδοτήσεων θα γίνει σίγουρα ακόμα μεγαλύτερο τους επόμενους μήνες και έτσι οι προσλήψεις για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι μονόδρομος για το μέλλον, είτε επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, είτε όχι. Πάνω σε αυτό ακούγονται διάφορα το τελευταίο διάστημα.


Άρση του μέτρου "πλαγίως"; - Τι ακούγεται

Κύκλοι από το υπουργείο αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές σκέψεις για την άρση του μέτρου αυτού και την επιστροφή των υγειονομικών.

Όμως μία τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί υποχώρηση από πλευράς κυβέρνησης και είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνει με αυτόν τον τρόπο.

Είναι πιθανό να εξεταστούν άλλοι τρόποι και να ανοίξουν ορισμένα «παράθυρα» που να δίνουν τη δυνατότητα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να παραμείνουν στην εργασία τους.

Ένας από αυτούς τους τρόπους αναφέρεται στο τεστ μονοκλωνικών αντισωμάτων που δείχνει την ανοσία και την αντοχή που έχει ο κάθε οργανισμός στον ιό και στη μη μεταδοτικότητα του. Αντοχή που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας (Ρίο, Άγιος Ανδρέας, Αιγίου και Καλαβρύτων) υπάρχει ένα ποσοστό υγειονομικών που μένουν στην εργασία τους επειδή νόσησαν και εξασφάλισαν το πιστοποιητικό νόσησης.

Αυτό το πιστοποιητικό λήγει για τους περισσότερους και εφόσον δεν αλλάξουν την στάση τους, κάνοντας το εμβόλιο, με τα σημερινά δεδομένα βγαίνουν σε αναστολή. Άρα τα κενά θα μεγαλώσουν, ενώ είμαστε στην αφετηρία μιας νέας έξαρσης και ενός χειμώνα που προβλέπεται να είναι εξίσου δύσκολος για τα νοσοκομεία.