«Από 3,30 που έδινα για τα καλαμάκια πήγα να πάρω από το σούπερ μάρκετ και έφτασα να δώσω κοντά στα 11 ευρώ! Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν γίνεται έτσι να κρατηθούμε».

Η αγανάκτηση ενός από τους δεκάδες επαγγελματίες εστίασης της Πάτρας για το "κύμα" ακρίβειας που πλήττει τον κλάδο, είναι χαρακτηριστική και αποτυπώνει την ατμόσφαιρα, αλλά και το πνεύμα που υπάρχει στις καφετέριες, στα εστιατόρια, στις ψησταριές και γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τον κλάδο των υπηρεσιών.

Τα καλαμάκια που χρειάζονται για τον καφέ ή τον χυμό είναι μόνο μία από τις δεκάδες προς τα πάνω πάνω τιμές που συναντούν τους τελευταίους μήνες οι επαγγελματίες της εστίασης που πηγαίνουν κάθε φορά για να πάρουν τις προμήθειες τους και να κάνουν τα ψώνια τους για το μαγαζί τους.

Οι προσφορές που υπήρχαν σε σούπερ μάρκετ και σε αλυσίδες που απευθύνονταν κυρίως στον κλάδο τους, πλέον έχουν τελειώσει για τα περισσότερα είδη και για άλλα έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ακρίβεια στην ζάχαρη, ακρίβεια στις χαρτοπετσέτες, ακρίβεια στο τυρί, ακρίβεια σε όλες σχεδόν τις πρώτες ύλες που αφορούν το επάγγελμα τους. «Και ακόμα δεν μου έχουν έρθει οι λογαριασμοί για το ρεύμα για το οποίο ακούω τρελά πράγματα από συναδέλφους.

Αν έρθει και αυτό και έχει αυτά τα νούμερα που λέγονται, τότε άστα να πάνε… Ζήτω που καήκαμε!». Η ακρίβεια λοιπόν για τα καταστήματα εστίασης δεν έχει να κάνει μόνο με το ρεύμα ή την ενέργεια. Έχει να κάνει στην κυριολεξία με όλα.

Με τα 10 και τα 20 λεπτά πάνω δεν σώζονται

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα μαγαζιά εστίασης είναι αναγκασμένα να προχωρήσουν σε κάποιες αυξήσεις της τάξεως των 10, των 20 ή και των 50 λεπτών.

Για παράδειγμα ο πλαστικός καφές σε πολλά καταστήματα (κυρίως σε αυτά που κρατούνται από τον καφέ) έχει πάει στα 1,80 ή στα 2 ευρώ.

Όμως ως εκεί. Τα περισσότερα μαγαζιά συγκρατούν τις τιμές τους και είναι χαρακτηριστικό ότι ο καφές στο τραπεζάκι, με κούπα και όχι πλαστικό, είναι ακόμα στην ίδια τιμή για τα μαγαζιά.

Ούτε όμως έτσι βγαίνει, ούτε αλλιώς. Οι μικρές αυξήσεις δεν γλιτώνουν την κατάσταση για τους επαγγελματίες, ενώ γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών τους θα τους κόψει ένα σημαντικό μέρος της πελατείας τους.

Βλέπετε ούτε ο κόσμος αντέχει οικονομικά. Το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα αφού αυτή η ακρίβεια θα κρατήσει τουλάχιστον έως το καλοκαίρι.

Ένα διάστημα που αρκεί για να κλείσουν και να βάλουν λουκέτο αρκετά μαγαζιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία αφού η εστίαση είναι αυτή που δεν έχει αφήσει τα ποσοστά της ανεργίας να εκτοξευτούν.