Μέχρι τώρα υπήρχαν υποψίες ότι δεν τηρείται η διαδικασία των self test από ορισμένους γονείς στα μικρά παιδιά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες οι υποψίες αυτές έχουν εξαπλωθεί με τη μορφή διασποράς και στα γυμνάσια και στα λύκεια, εκεί όπου τα παιδιά έχουν την ικανότητα και τη συνειδητοποίηση των ευθυνών τους για να κάνουν μόνα τους τα self test.

H μαρτυρία ενός πατέρα για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια του, βάζει όλους μας σε έναν προβληματισμό. Το περιστατικό έγινε στα σκαλάκια της Γεροκωστοπούλου, λίγο πριν την πλατεία Γεωργίου, στο ύψος της Καραϊσκάκη.

Τρία αγόρια εφηβικής ηλικίας καθισμένα στα σκαλιά, συμπλήρωναν από μόνα τους το χαρτί για το αποδεικτικό του αρνητικού self test και αναζητούσαν τα στοιχεία της μητέρας τους, με μία τακτική που θύμιζε κάτι από… Λόττο.

«Τι να βάλω εδώ; Δεν θυμάμαι την ημερομηνία που γεννήθηκε η μητέρα μου» έλεγε το ένα από τα τρία αγόρια χαρακτηριστικά και ο άλλος συμπλήρωνε: «Βάλε κάτι για να τελειώνουμε με αυτή τη… μαλ@@».

Η στιχομυθία είναι αυθεντική. Τα τρία αγόρια προφανώς και δεν είχαν κάνει το self test, γνώριζαν όμως την διαδικασία καλά, έτσι ώστε να προχωρήσουν σε αυτή την μορφή απάτης (γιατί απάτη είναι που βάζει μάλιστα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία) και να πάνε την άλλη μέρα στο σχολείο.

Με ένα χαρτί που ουσιαστικά θα έγραφε ψέματα από τη στιγμή που δεν έγινε το self test  και που κανείς από τους καθηγητές δεν θα καταλάβαινε ότι είναι «μαϊμού». Δεν μπορούν άλλωστε να το καταλάβουν, έτσι όπως είναι η διαδικασία.

To θέμα της ατομικής ευθύνης

Το περιστατικό αυτό είναι χαρακτηριστικό, αλλά δεν είναι μοναδικό και μάλλον όχι μεμονωμένο.

Στις συζητήσεις των έφηβων που πάνε στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου είναι γνωστό ότι υπάρχουν συμμαθητές τους που κάνουν με αυτόν τον τρόπο το self test.

Είναι μία διαδικασία που με βάση την συλλογιστική της και την απόφαση της πολιτείας όταν την πήρε, κινείται με γνώμονα την ατομική ευθύνη. Το ερώτημα είναι αν η ατομική ευθύνη στις ηλικίες αυτές υπάρχει ή είναι και αυτή "μαϊμού"; Η απάντηση; Υπάρχει.

Χρειάζεται όμως γονείς και καθηγητές να την… ξυπνήσουν από τον λήθαργο της. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν μαθητές που πάνε στο σχολείο χωρίς να έχουν κάνει το self test τους, σε μία περίοδο που τα κρούσματα και στις σχολικές κοινότητες έχουν αυξηθεί, ενώ ο ιός δείχνει να «προτιμά» αρκετά τις παιδικές και τις εφηβικές ηλικίες.