Ο εφιάλτης της πανδημίας φουντώνει και στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη όπως σημείωσε σχετικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο MEGA ο Νίκος Τζανάκης έκανε προβλέψεις για 1.000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα plus και εμβόλια

«Η μετάλλαξη Δέλτα plus αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα δεδομένα στην Αγγλία για να δουν. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι δεν έχει κάτι διαφορετικό στη νοσηρότητά της, και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι ελαφρά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Ακόμα εξετάζεται το πόσο ξεφεύγει από τα εμβόλια. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, ωστόσο είναι ανησυχητικό. Γνώμη μου είναι ότι μάλλον θα είμαστε προφυλαγμένοι με τα εμβόλια και για τη νέα μετάλλαξη, στο βαθμό που είμαστε για τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

«Ακόμα και την ίδια μέρα τα εμβόλια για γρίπη και κορωνοϊό»

Απαντώντας σχετικά με το αν η 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι «Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμητέο να γίνεται πρώτα το ένα εμβόλιο και μετά από 2-3 βδομάδες το άλλο. Αυτό είναι προτιμητέο για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις τυχόν παρενέργειες του κάθε εμβολίου και να μην ασχολείται το αμυντικό μας σύστημα με δύο δουλειές στην ίδια στιγμή».
Τζανάκης: Η 3η δόση επιβάλλεται για όλους

«Η 3η δόση δεν είναι υποχρεωτική, επιβάλλεται να γίνει για λόγους περαιτέρω ανοσοποίησης στα άτομα που δυνητικά δεν απάντησαν σωστά, και αυτοί είναι οι ανοσοποιημένοι και οι άνω των 80 ετών, ενώ είναι αναμνηστική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού στους άνω των 60. Ωστόσο, επειδή σύμφωνα με μελέτη η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται και μολύνει τους εμβολιασμένους, και μπορούν και εκείνοι να τη μεταδώσουν, επιβάλλεται για όλους η 3η δόση, για διακοπή της διασποράς και της μετάδοσης», εξήγησε ο ίδιος.

Πρόβλεψη για 1000 θανάτους το μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα

«Στις αρχές Οκτώβρη είχα πει ότι θα έχουμε 3.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι τώρα από την 1η Οκτωβρίου έχουμε 961 θανάτους. Αυτοί οι θάνατοι είναι σε ποσοστό 95% ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Στις περιοχές που έχουμε υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, ακόμα και κρούσματα να έχουμε, το ποσοστό των νοσηλειών είναι περίπου στο 6-7% σε σχέση με τα κρούσματα. Ενώ το ποσοστό των νοσηλειών σε σχέση με τα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι περίπου 15-20%», τόνισε ο κ. Τζανάκης