Αναμενόμενη ήταν η εξέλιξη για την Αχαΐα να μπει ξανά στην «κόκκινη» υγειονομική ζώνη στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.

Αυτό τόνισε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης σε ερώτηση που του έγινε στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου.

Η εξάπλωση του ιού και τα στοιχεία που έδειχναν οι τελευταίες καταγραφές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μαρτυρούσαν αυτή την εξέλιξη που σίγουρα είναι αρνητική για την περιοχή μας, όμως σε επίπεδο ελευθεριών και μέτρων, δεν αλλάζει πολλά πράγματα, σε σύγκριση με πριν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα στην Αχαΐα μέσα σε 11 μέρες έφτασαν τα 1.130, ένας αριθμός που αποτυπώνει το μέγεθος της έξαρσης και εξηγεί το πώς ο νομός έφτασε πάλι να είναι στην επικίνδυνη ζώνη, χτυπώντας το "καμπανάκι" του κινδύνου για τη συνέχιση της υγειονομικής της πορείας.

Από την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αχαΐα με βάση την καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ έχουν ως εξής: Δευτέρα 94 κρούσματα, Τρίτη 106, Τετάρτη 86, Πέμπτη 126 (αρνητικό ρεκόρ), Παρασκευή 100, Σάββατο 92, Κυριακή 74, Δευτέρα 115, Τρίτη 125, Τετάρτη 110 και Πέμπτη 102.

Παράλληλα το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας, με βάση τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, μαρτυρά μία αύξηση κατά 130%, γεγονός που δείχνει ότι στη συνέχεια και για το επόμενο δεκαπενθήμερο τουλάχιστον η εξάπλωση της διασποράς όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αλλά θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα μια ακόμα μεγαλύτερη.

"Καμπανάκι" κινδύνου αποτυπώνουν και οι νοσηλείες και η κατάσταση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας. Ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα δύο νοσοκομεία έχοντας καταγραφεί ως επιβεβαιωμένα κρούσματα ή έχοντας ύποπτα συμπτώματα το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και παρατηρείται μία μεγαλύτερη κινητικότητα στις εφημερίες.

Ταυτόχρονα υπάρχει μία μικρή αύξηση για την ώρα και στους διασωληνωμένους. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εμβολιασμοί στην Αχαΐα συνεχίζουν και προχωρούν με μέτριους ρυθμούς που κυμαίνονται μεταξύ των 600 και των 850 εμβολίων την ημέρα.