Η έρευνα της εφημερίδας “Καθημερινή”, που ανέφερε ότι η Ηλεία είναι από τους τελευταίους νομούς στην Ελλάδα όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του covid 19, δεν ήταν έκπληξη για κανέναν.

Στο νομό οι εμβολιασμένοι δεν είναι ούτε το 50% του πληθυσμού, κάτι που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να φοβούνται ότι μπορεί να έχουμε έξαρση του ιού την περίοδο του χειμώνα.

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση από την πολιτεία για τα οφέλη του εμβολιασμού, αλλά και όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, να παραμερίσουν το φόβο τους και τις ενστάσεις που έχουν, για να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους συνανθρώπους τους.

Ανησυχία εν όψει του χειμώνα

O Χρήστος Γιαννικούλης πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηλείας, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το χαμηλό ρυθμό των εμβολιασμών στο νομό και καλεί όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφού με αυτό τον τρόπο θα περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος για μεγάλη έξαρση του ιού, τους επόμενους μήνες στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν και έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, η Ηλεία είναι αρκετά πίσω στους εμβολιασμούς. Οι πολίτες που της Ηλείας που έχουν εμβολιαστεί, υπολείπονται πάρα πολύ σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, ειδικά ενόψει του χειμώνα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή. Και αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα, έφυγαν οι τουρίστες του καλοκαιριού, δεύτερον δεν έχουν πιάσει ακόμα τα κρύα έτσι ώστε να κλειστούν οι πολίτες μέσα σε κλειστούς χώρους και τρίτον είναι και οι ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην Ηλεία, όπου δεν υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε 1-2 πόλεις, αλλά σε όλο το νομό.


Ριψοκίνδυνη η πλήρης ελευθερία

Όμως αυτοί οι προστατευτικοί παράγοντες που ανέφερα, δεν θα δουλέψουν για πάρα πολύ. Όσο μπαίνει ο χειμώνας, αναγκαστικά ο κόσμος θα κλείνεται σε κλειστούς χώρους και αυτό θα ευνοεί τη διασπορά της νόσου.

Οπότε από τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα είναι ανεμβολίαστο, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Θα είναι πιο εύκολο να συμβεί μετάδοση και ακόμη πιο πιθανό να έχουμε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. Να έχουμε δηλαδή διασωληνώσεις, ακόμη και θανάτους. Η ελευθερία σε αυτούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πιστεύω ότι είναι κάπως ριψοκίνδυνη.

Διότι γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει απόλυτα. Μειώνει όμως την πιθανότητα νόσησης και μάλιστα αρκετά και για αυτό και συστήνεται. Οπότε αν μαζευτούν πολλοί άνθρωποι σε κλειστό χώρο θα υπάρχει κάποιος κίνδυνος. Εγώ θα πρότεινα σε όλους τους συμπολίτες μας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, τους προτείνουμε να εμβολιαστούν. Μόνο και μόνο επειδή μειώνεται ο κίνδυνος της νόσησης, αξίζει να εμβολιαστούν».

"Μην αμελείτε το αντιγριπικό εμβόλιο"

Επίσης ο κος Γιαννικούλης καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν και με το αντιγριπικό εμβόλιο, αφού θα ναι πάρα πολύ επικίνδυνο να έχουμε έξαρση της γρίπης εν καιρώ πανδημίας κορωνοϊού.

«Παράλληλα δεν θα πρέπει να αμελήσουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, γιατί αν συμβεί μία επιδημία γρίπης στην πανδημία του κορωνοϊού τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης δεν καλύπτει τον κορωνοϊό και φυσικά ούτε το εμβόλιο του κορωνοϊού καλύπτει την γρίπη. Και τα δύο πρέπει να γίνουν για να υπάρχει κάλυψη και για τους δύο ιούς στο μέγιστο βαθμό.

Πηγή: patrisnews.com